Bedumers verkopen door aardbevingen vernield huis: ‘We kunnen nu verder met ons leven'

‘We kunnen nu weer verder met ons leven'. Foto Peter Wassing

Annemarie Heite (45) en Albert Ubels (52) uit Bedum zijn eruit met de NAM. Met pijn in het hart

stemden ze in

De boerderij uit 1837 in het gehucht Ter Laan maakt in de loop van volgend jaar plaats voor nieuwbouw.

'Ik mis mijn zus'

Het omslagpunt voor Annemarie Heite was deze zomer. „Toen belde mijn broer die me zei dat hij boos was op de NAM. Mijn broer woont in Leeuwarden.”

„Eerst snapte ik die woede daarom niet. Totdat hij zich nader verklaarde door mij te zeggen: ‘De NAM heeft m'n zusje afgepakt. Ik mis je'.”

Uitputtende trijd

Tweeënhalf jaar strijd met de NAM, wil Heite hiermee zeggen, hebben veel van haar en haar man Albert Ubels gevergd. „De onderhandelingen over de aanpak van onze bevingschade slokten ons soms helemaal op.”

Ze herinnert zich de uitputtende marathonsessie met een dure topadvocaat van NAM/Shell. „Na vijfenhalf uur praten dachten we dat we eruit waren. Toen gingen er nog tweeënhalve maanden overheen voordat de handtekeningen waren gezet.”

„En waarom? Omdat wij een paar punten en komma's wilden veranderen, werd op het hoogste niveau bij Shell alles van tafel geveegd.”

Geen verbouwingen meer

Heite's echtgenoot Albert heeft twee rechterhanden. Sinds het echtpaar in oktober 2011 zijn karakteristieke kop-hals-rompboerderij betrok, voerde hij diverse verbouwingen uit.

Maar de kozijnen tegen een buitenmuur – klaar om te worden geplaatst – raakt hij inmiddels al maanden niet meer aan. „Als de toekomst van je huis ongewis is, sla je geen spijker meer in de muur.”

Water bij de wijn

Juist om die reden draaide het paar deze zomer de knop om. „Van huis uit zijn we allebei vol strijdlust. We kwamen elkaar ooit tegen bij Greenpeace. Lange tijd waren we vastbesloten desnoods tot aan de rechter te knokken voor behoud van onze boerderij.”

Omdat bevingbestendige maatregelen op veel technische en financiële haken en ogen bleken te stuiten, besloten ze op zeker ogenblik dat sloop gevolgd door vervangende nieuwbouw voor hen ook bespreekbaar was.

Met pijn in het hart

Om elkaar te vinden deden beide partijen volgens Heite water bij de wijn. „We willen verder met ons leven. Dat kan weer nu we eruit zijn met de NAM.”

De gevoelens bij dit besluit zijn dubbel. Annemarie: „Met pijn in het hart nemen we afstand van deze karakteristieke typisch Groningse kop-hals-rompboerderij.”

Albert: „Een historisch huis heeft veel meer een ziel dan nieuwbouw. Daar zit passie in die energie geeft. Daarom wonen wij ons hele leven al in oude huizen.”

Opkomen voor de Groningse zaak

De nieuwbouw die het paar voor ogen heeft, wordt dan ook geen doorsneehuis. „De nieuw te bouwen woning moet over 200 jaar nog van waarde zijn. Vanwege de aardbevingsbestendigheid kiezen we voor houtskeletbouw. Met daarin eikenhouten gebinten die zichtbaar blijven.”

Hoewel haar eigen zaak nu is afgewikkeld met de NAM blijft Heite – bekende spreekbuis in vaderlandse media voor bevinggedupeerden – opkomen voor Groningers met schade.

Dat is wat haar echtgenoot Albert zo steekt: „Hoewel wij allebei mondig zijn, heeft de jarenlange strijd met de NAM ons gesloopt. Niet alle gedupeerden beschikken over deze vaardigheden.”

„Bij voorbaat dreigen zij de strijd met de NAM te verliezen. Dat geeft gevoelens van onmacht en onrechtvaardigheid. We kennen Groningers die vanwege dit onrecht in stilte lijden. Dat gaat ons aan het hart.”

menu