Begrafenisvereniging aan de grond door stelende boekhouder

Doordat de boekhouder van begrafenisvereniging Het Kerspel in Ulrum de rekening plunderde, zit de vereniging nu aan de grond. Het dorp spreekt er schande van.

Ontsteltenis

‘Betrouwbaar’ en ‘integer’, zo stond de voormalige boekhouder van Het Kerspel vooral te boek bij de dorpsbewoners van Ulrum. Vandaar dat zij stomverbaasd zijn door het nieuws. Niemand had het zien aankomen. „Iedereen is enorm verrast”, zegt een oudere inwoner op straat vol ongeloof. „Onvoorstelbaar. Het is alsof hij je van je laatste tocht berooft.”

Die ontsteltenis zal worden gedeeld door het bestuur, dat achterblijft met een lege kas. Ondanks dat er weinig tot geen geld meer is, gaan de mogelijke uitvaarten toch door. Monuta, de begrafenisonderneming waaraan Het Kerspel de uitvaarten heeft uitbesteed, blijft de begrafenissen regelen.

Samenwerking

Een medewerker geeft aan dat Monuta nog steeds achter het bestuur van Het Kerspel staat. „Wij blijven onze diensten aanbieden en steunen de vereniging ondanks de gebeurtenissen. Wat ons betreft blijft alles bij het oude.”

Hij erkent dat het voorval wel invloed heeft op de samenwerking. „We hebben met het bestuur een voorlopige financiële regeling getroffen. Op die manier overbruggen we deze lastige fase. We zullen zien hoe dat uitpakt.”

Lopend vuurtje

In het dorp gaat het verhaal als een lopend vuurtje rond. Iedereen weet van het incident af. „Ja, natuurlijk heb ik het gehoord”, vertelt een vrouw die even van haar fiets stapt. „We wonen hier maar in een klein dorp. Het is hét gesprek bij de melkboer.”

Ook zijn sommigen van mening dat het toezicht op de boekhouder, die ook bestuurslid was, scherper had gekund. „Er is toch een kascommissie die de boel in de gaten moet houden? Het lijkt erop dat ze daar ook steken hebben laten vallen”, zegt een man vanuit zijn tuin. „Al komt het echte probleem natuurlijk ergens anders vandaan.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.