Begrip voor duister vertrek wethouder

Hoogezand Een wethouder mag zonder opgaaf van reden opstappen. Ger Lindeman uit Hoogezand-Sappemeer staat dus in zijn recht. Maar schaadt hij daarmee niet het vertrouwen?

De meesten fracties in de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer zijn mild over het feit dat hij opstapt zonder inhoudelijke uitleg. Ondanks dat hij een publiekelijke functie bekleedde, zijn positie (mede) dankt aan kiezers en dat hij met gemeenschapsgeld wordt betaald.

De ex-wethouder wordt doorbetaald zolang hij geen andere baan heeft. In een gemeente met de omvang van Hoogezand-Sappemeer heeft een wethouder een brutosalaris van 6.864,06 per maand (voltijds dienstverband). Lindeman werkte 90 procent. Hij kan maximaal vier jaar een beroep doen op wachtgeld: het eerste jaar 80 procent van zijn salaris, de jaren daarna 70 procent.

Juridisch staat Lindeman in zijn recht, maar binnen en buiten het gemeentehuis is de grote vraag: waarom? Alleen burgemeester Peter de Jonge weet het. Maar die zwijgt daarover. De Jonge noemt het ‘vanzelfsprekend’ dat Lindeman geen toelichting geeft. ,,Omdat het gaat om een persoonlijke kwestie.’’

De Socialistische Partij, de grootste van de tien fracties en coalitiepartij, reageert voorzichtig: ,,We kennen de reden van zijn vertrek niet en weten dus ook niet of die zo persoonlijk is dat hij die niet publiekelijk moet delen’’, zegt SP-er Joke Lesman.

Andere coalitiegenoten (PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en CDA) respecteren de keuze van Lindeman. ,,Hij was een gedreven wethouder en heeft ongetwijfeld zwaarwegende redenen om te stoppen’’, aldus CDA-fractievoorzitter Maarten van der Meijden.

Een deel van oppositie had wel graag een uitgebreidere verklaring gezien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.