Begroting Groningen heeft ruimte voor snel internet, waterberging en praktijkscholen

Snel internet, droge voeten en een opleving van de oude ambachtsschool. Een greep uit de begroting 2017 van de provincie Groningen.

Gedeputeerde Staten (GS) presenteerden gistermiddag de begroting. De provincie beschikt het komende jaar over 320 miljoen euro en daarmee wordt, naar eigen zeggen, veel zegenrijk werk verricht.

Goed internet om een vak te leren

Zo is het, als het aan gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) ligt, eind 2018 afgelopen met de zandlopers op de beeldschermen in het buitengebied. ,,Alle 14.000 huisadressen zijn dan ook aangesloten op snel internet.’’ De provincie steekt hier 30 miljoen euro in. GS benadrukt dat snel internet niet alleen essentieel is voor ondernemers, maar ook voor studenten en scholieren die hun huiswerk willen maken.

De provincie zint met het plan voor een commerciële praktijkschool op een moderne versie van de oude ambachtsschool die de jeugdwerkloosheid moet terugdringen. Er komt, als het aan Brouns ligt, weer een heus meester-gezel-systeem: een oudere werknemer die een jongere collega het vak bijbrengt. Hierbij worden onder meer bedrijven uit de metaalsector betrokken. Na het naar tevredenheid voltooien van de opleiding ligt er een baan op de leerlingen te wachten.

Droge voeten

Ook gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) heeft wat te besteden: 47 miljoen euro voor leefbaarheid in de door vergrijzing en bevolkingskrimp geplaagde buitengebieden. Hier komt een speciaal fonds voor. Eikenaar: ,,De eerste aanvragen zijn al binnen. Zo wil de gemeente Stadskanaal een bijdrage voor de lintbebouwing in Musselkanaal.’’

Verder komen er drie waterbergingsgebieden in Zuidelijk Westerkwartier om te voorkomen dat de provincie bij hevige regenval onderwater komt te staan.

Natuur

Ook de natuur krijgt ruim baan. De provincie neemt deel aan het landelijk initiatief Natuurnetwerk Nederland, waarbij natuurgebieden met elkaar worden verbonden. In Groningen gaat het om circa 20.000 hectare. In 2027 moet dit project klaar zijn.

Verder gaat veel geld naar het herstel van de Eems-Dollard, die mede door baggerslib in het water een levenloze rivier dreigt te worden.

Ook de cultuur komt aan bod. GS wil een erfgoedmonitor in het leven roepen die alle monumenten in de provincie in kaart brengt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.