Beheer Waddenzee straks in één hand

De Waddenvereniging is blij dat er na veertig jaar discussie één beheerautoriteit voor de Waddenzee komt. Deze knoop is doorgehakt in het nieuwe regeerakkoord.

Die nieuwe beheerautoriteit moet een plan maken waarin betere bescherming van nartuurgebieden wordt gecombineerd met een beter visbeheer.

Warm hart

Volgens Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging, laat de nieuwe coalitie zien dat ze het wad een warm hart toedraagt door de aandacht die er is voor het open waddenlandschap: ,,Het beschermen van belangrijke open ruimtes zoals het Groene Hart, de Waddenzee en de Veluwe blijft een belangrijk onderdeel van het nationaal ruimtelijk beleid.”

Beheer

In 2013 signaleerde de Rekenkamer diverse problemen rond het beheer van de Waddenzee. In de Samenwerkingsagenda Beheer Waddenzee proberen de diverse beheerders van de Waddenzee te komen tot een beter beheer, maar tot nu toe is onduidelijk of het gezamenlijke beheer ook van de grond komt.

Doorpakken

,,Juist daarom is het belangrijk dat nu de nieuwe regering doorpakt met het beheer”, aldus Berkhuysen. ,,Wij zien dit als een erkenning van het nieuwe kabinet dat er echt wat moet gebeuren. De Waddenzee is het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland. Nederlanders vinden het ook nog het mooiste natuurgebied van het land. Reden genoeg om het goed te beschermen en te beheren.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.