Bekroond zorgproject Wedde gepresenteerd in Portugal

Het bekroond zorgproject Wedde Dat ’t Lukt steekt de grens over. Het wordt volgende maand in de Portugese plaats Vizela gepresenteerd.

Cittaslow-keurmerk

Daar ontmoeten bestuurders van meer dan tweehonderd gemeenten uit de hele wereld elkaar. Het zijn gemeenten die het internationaal keurmerk Cittaslow hebben. Dat staat voor rust, ruimte en aandacht voor de eigen cultuur en historie. Bellingwedde is een van de gemeenten en wordt vertegenwoordigd door burgemeester Janneke Snijder. ,,We mogen daar een presentatie geven over een project en ik heb gekozen voor Wedde Dat ’t Lukt’’, vertelt ze.

Het project, opgezet door de huisarts Hans Berg, houdt in dat hulpbehoevenden in Wedde op allerlei manieren worden bijgestaan door vrijwilligers uit het dorp. Ze kunnen zo langer in hun eigen omgeving blijven wonen. De vrijwilligers worden aangestuurd door een zogenoemde dorpsondersteuner.

Kern met Pit

Het project won de provinciale en de landelijke finale van de wedstrijd Kern met Pit. ,,Daar ben ik blij mee en trots op’’, zegt Snijder. ,,Het project is overal goed toepasbaar en ook daarom wil ik er in Portugal iets over vertellen. Ik doe dat in het Engels en neem ook een filmpje over het project mee. Dat werd eerder gemaakt en is speciaal voor de bijeenkomst in het Engels ondertiteld.’’

Harm Stubbe is een van mensen achter Wedde Dat ’t Lukt en hoopt dat veel gemeenten zich in Vizela bij Snijder melden. ,,Het zou prachtig zijn als de aanpak in veel andere gemeenten navolging krijgt. Veel gemeenten in Nederland hebben ook al contact met ons gezocht na het winnen van de finale. En in ons dorp zelf loopt het als een trein. We hebben al tientallen vragen om hulp van inwoners gekregen.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.