Belgische brug in Stad werkt enkel op mankracht

Problemen met de software die de brug in het bustraject tussen Hoogkerk en het Hoofdstation moet aansturen, hoopt de provincie snel op te lossen.

Bij de ingebruikname van de Belgische hefbrug over het Noord Willemskanaal eerder dit jaar dienden de eerste problemen zich aan. In de aansturing ging voortdurend iets mis waardoor het brugdek uit balans raakte en de automatische stop in werking trad. De eerste storing wist een Belgische monteur nog te verhelpen, maar daarna bleken de problemen groot en langdurig.

Het verklaart waarom al vanaf mei een bouwkeet naast de brug staat met daarin dagelijks een brugwachter. Hij bedient de brug handmatig, omdat de aansturing vanuit de centrale post niet functioneert. ,,De provincie Groningen hoopt de softwareproblemen eind deze week, begin volgend week opgelost te hebben en dan kan de bediening vanuit de centrale post beginnen’’, zegt Jan Dijkema, woordvoerder van de gemeente Groningen.

De eerste storing waarvoor een monteur uit het Belgische Gent kwam, was geen softwarestoring. Een overijverige schilder was iets te kwistig met de verf omgesprongen en besmeurde een vitaal onderdeel van het mechaniek. De vier hefpunten raakten uit balans en daardoor trad toen de noodstop in werking.

Dagblad van het Noorden reed in mei mee over de nieuwe brug. Bekijk de video hieronder. Smartphone- en tablet-gebruikers kunnen de video hier bekijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.