'Bellende arts moet voor tuchtrechter'

De een vindt dat de arts voor de tuchtrechter gesleept moet worden, de ander noemt de vrouw die het meldde een ‘verrader die zich druk maakt om niks’.

De berichtgeving over een arts van -vermoedelijk- het UMCG die in de trein van Groningen naar Zwolle duidelijk hoorbaar patiëntgegevens besprak, roept veel reacties op sociale media op. Annemieke Tommel, de vrouw die het voorval op Twitter zette, is een beetje verbouwereerd. ,,Helemaal terecht dat het zoveel reacties oproept, ik sta er volledig achter’’, vindt ze. ,,Alleen niet achter de vuilspuiterij in mijn richting. Ik ben al voor nazi uitgemaakt. Maar dat schijnt bij Twitter te horen.’’

Twitter

Tommel is de dochter van de 72-jarige inwoonster van Norg die in de trein van Assen naar Zwolle zat. Een man ging achter haar zitten met een laptop en begon een telefoongesprek, waarbij in de eerste zin het woord ‘ UMCG’ viel. Vervolgens begon hij de gegevens van een flink aantal patiënten met nierproblemen door te nemen, met naam, toenaam en medische details. De vrouw meldde het bij haar dochter die het op Twitter plaatste.

Erg herkenbaar, reageerden veel Twitteraars. ,,Ik heb het zelf wel eens meegemaakt toen in op de intensive care lag’’, reageert Jacqueline Postma. ,,Een verpleegkundige besprak mij met haar vriendin. Ik heb er een klacht over ingediend. Een andere Twitteraar schrijft: ,,Ik heb er wel eens mensen op aangesproken dat ik zo acquisitie zou kunnen doen met de gegevens.’’

Niet netjes?

Een deel van de reageerders vindt dat de vrouw de arts had moeten onderbreken, en dat het niet netjes was dat ze het hele gesprek heeft afgeluisterd. Dat probeerde de vrouw wel, zegt haar dochter, maar voor ze dat kon doen ging de man alweer weg. Maar de meeste reacties zijn juist positief over het feit dat de vrouw het meldde, en sommigen vinden dat het voorval consequenties moet hebben voor de loslippige arts.

Het UMCG heeft dinsdagmiddag contact met de meldsters en probeert te achterhalen of het werkelijk iemand van het UMCG was en zo ja, wie. Het slordig omspringen met medische privégegevens is in principe genoeg om een arts voor het medisch tuchtcollege te dagen. ,,We grijpen dit aan om onze medewerkers nog eens te wijzen op het belang van privacybescherming, maar we weten nu nog niet wat we hier verder mee gaan doen’’, stelt de woordvoerder van het UMCG.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.