Bellingwedde: Niet direct korten bij taalachterstand

Iemand die moeite heeft met de Nederlandse taal, wordt in Bellingwedde niet zo maar gekort op de uitkering van de sociale dienst. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten.

De politici lopen zo vooruit op een taak die gemeenten er op 1 januari bij krijgen: de taaleis. Die houdt in dat mensen, die zich voor een uitkering melden bij de sociale dienst, moeten aantonen dat ze de Nederlandse taal goed beheersen.

,,Het komt er op neer dat ze moeten laten zien dat ze de basisschool hebben doorlopen'', zegt Marja Bos, fractievoorzitter van GroenLinks in Bellingwedde. ,,Nieuwe Nederlanders moeten laten zien dat ze de inburgeringtoets hebben gedaan. Wie dit niet kan, moet een taaltoets doen. Bij een onvoldoende moeten ze een cursus volgen. Als de gemeente vindt dat ze daar niet genoeg hun best voor doen, kunnen ze worden gekort op hun uitkering, tot zelfs honderd procent.''

Bos benadrukt dat ook zij een goede taalbeheersing belangrijk vindt. ,,De kansen op werk worden dan groter, dat is ook de achterliggende gedachte van deze eis. Maar er zijn mensen die door een bepaalde handicap of aandoening moeite hebben om goed Nederlands te leren. Die mensen mag je niet zo maar korten.'' Bos diende daarom een motie in om dit te voorkomen.

De gehele raad steunde deze. VVD-wethouder Wim 't Mannetje had daar geen problemen mee. ,,Mensen die een zorgindicatie hebben, gaan sowieso niet worden gekort op hun uitkering. Maar ook bij anderen kijken wij heel goed of zij wel aan de verplichtingen kunnen voldoen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.