Bellingwedde leegt nog maar eens per maand grijze container

In de hele gemeente Bellingwedde is de traditionele wijze van afval ophalen definitief van de baan: nog maar eens per maand wordt restafval opgehaald.

Het was altijd zo dat de grijze container met restafval twee keer per maand werd opgehaald. Dat gold ook voor de groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft). Burgemeester en wethouders wilden terug naar nog maar één keer ‘grijs’ en de gemeenteraad is daarmee akkoord gegaan. ,,Zodat sinds kort ieder huishouden in onze gemeente minder vaak het restafval kwijt kan’’, zegt wethouder Lea van der Tuin (CDA).

Proef Blijham

Vorig jaar was dat al het geval in Blijham. In dat dorp werd toen een proef genomen met het minder vaak ophalen van de grijze afvalbak. De gemeente nam die proef in de hoop dat de Blijhamsters hun afval meer zouden scheiden waardoor de hoeveelheid ingeleverde restafval kleiner zou worden. Dat is goed voor het milieu maar ook voor de kas van de gemeente: het laten verwerken van het restafval door een gespecialiseerd bedrijf is duur.

De proef was geslaagd: er werd inderdaad minder grijs afval ingeleverd. En de gemeente kreeg betrekkelijk weinig klachten over overvolle grijze bakken die te lang in de zon stonden. B en W wilden daarom deze werkwijze over de hele gemeente uitbreiden en de gemeenteraad heeft daarvoor het licht op groen gezet.

Coach

,,We hadden tijdens de proef in Blijham een afvalcoach’’, zegt Van der Tuin. ,,Iemand die benaderd kon worden door huishoudens die problemen hadden met de nieuwe aanpak. Maar dat is maar heel weinig gebeurd en daarom is die coach er nu niet meer. Wel is er een telefoonnummer dat gebeld kan worden.’’

Lagere rekening

De wethouder hoopt dat de hoeveelheid ingeleverde restafval nu snel daalt (tot nu toe leverde een Bellingwedder gemiddeld per jaar 165 kilo in). ,,Dat heeft ook meteen gevolgen voor de portemonnee van onze inwoners. We hebben namelijk een nieuw contract gesloten met het bedrijf dat het afval verwerkt. Tot nu toe kregen we een rekening voor een van te voren geschat aantal in te leveren tonnen afval. Volgens het nieuwe contract krijgen we de rekening voor exact de hoeveelheid die we inleveren. Elke ton minder leidt dus ook tot een lagere rekening. En dat leidt tot een lagere afvalstoffenheffing voor de burgers.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.