Bellingwedde trouw aan molens

De gemeente Bellingwedde blijft haar drie molens trouw. Zo lang er voldoende vrijwilligers zijn, houdt de gemeente ze in stand. Dat zegt VVD-wethouder Wim ‘t Mannetje.

Molenaars

Bellingwedde heeft drie molens in haar bezit. Veldkamps Molen in Bellingwolde, Niemans Molen op de grens van Veelerveen en Vriescheloo en De Korenbloem in Vriescheloo. Ze worden ‘draaiende’ gehouden door vrijwilligers.

Onlangs stopte een van die vrijwilligers, Jan Hazelhoff. Hij was lang actief op Niemans Molen maar vindt dat op 79-jarige leeftijd het moment daar is om te stoppen. Een opvolger staat echter klaar en daarmee kan Bellingwedde weer rekenen op vijf vrijwillige molenaars.

,,En dankzij hen blijven de molens draaien en dat is natuurlijk belangrijk’’, stelt ‘t Mannetje. ,,Als dat niet zo is, wordt het een ander verhaal. Maar nu houden we de molens graag aan en steken we jaarlijks geld in het onderhoud. Een bedrag van 30.000 euro. Dat kunnen we ons permitteren. De molens zijn mooie, beeldbepalende gebouwen die kleur geven aan een buurt.’’

Overdracht

Volgens ‘t Mannetje heeft de gemeente in het verleden wel eens onderhandeld met een molenstichting over de overdracht van haar drie molens. ,,Maar dat is op niets uitgelopen. Nu speelt zo’n overdracht niet meer.’’

In Bellingwedde staan trouwens nog twee molens. Een in de Wedderbergen en een in Veelerveen. Die hebben andere eigenaren.

Het houden van molens door een gemeente is geen vanzelfsprekendheid in Oost-Groningen. Neem de gemeente Oldambt die vier molens bezit. Drie in Winschoten (de bijnaam is niet voor niets Molenstad ) en een in Ganzedijk.

Afstoten

Burgemeester en wethouders in Oldambt vinden het hebben en onderhouden van molens geen core business van een gemeente en willen ze daarom afstoten. Ze voerde daartoe heel lang onderhandelingen met een molenstichting maar kwamen niet tot overeenstemming. De ‘bruidschat’ die de stichting vraagt, wil de gemeente niet betalen. Die is volgens haar te hoog.

De gemeenteraadsleden van Oldambt hebben laten weten dat het zoeken naar een andere beheerder door kan gaan maar dat, als die niet wordt gevonden, de molens absoluut goed onderhouden moeten blijven worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.