Bemanning vrijuit bij rammen spoorbrug Weener

De schipper en de loods van het vrachtschip dat vorig jaar december de Friesenbrücke bij Weener vernielde, worden niet vervolgd.

Onverwacht

Dat heeft de rechter in Leer bepaald. Die beslissing komt onverwacht. Het Openbaar Ministerie (OM) van Aurich had de 53-jarige Russische kapitein en de Duitse loods bij de rechtbank van Leer aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van het scheepvaartverkeer.

Het vrachtschip Emsmoon ramde in de nacht van 3 december de voor het grensoverschrijdende treinverkeer belangrijke spoorbrug. De schade is zo enorm dat de brug geheel vervangen moet worden. Dat duurt jaren. Tot die tijd worden treinreizigers op de drukke treinroute Bad Nieuweschans-Leer met bussen vervoerd.

Onbedoelde nalatigheid

De rechter in Leer vindt dat de scheepsbemanning geen grof plichtsverzuim ten laste gelegd kan worden. Volgens hem is er sprake van onbedoelde nalatigheid en een misverstand in de communicatie met de brugwachter. Toen de kapitein vroeg of hij de brug mocht passeren, zou de brugwachter gezegd hebben: ,,Vaar eerst maar dichterbij, over drie minuten komt een trein en daarna kunnen jullie passeren.’’ De kapitein en de loods begrepen daaruit dat de brug na doorkomst van de trein onmiddellijk open zou gaan. Toen ze merkten dat de spoorbrug dicht was, konden ze een botsing niet meer voorkomen.

Het is de vraag of het OM in Aurich in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak. ,,Daar kunnen we nu nog niets over zeggen’’, zegt woordvoerster Katja Paulke van het OM. ,,De uitspraak is pas net gedaan, we hebben de rechtbankstukken nog niet bestudeerd.’’

Brugwachter

Behalve een hoger beroep kan het openbaar ministerie ook besluiten alsnog de brugwachter aan te klagen, omdat hij misleidende of verwarrende informatie aan de Emsmoon heeft verstrekt. Het OM stelde in januari dat de brugwachter geen blaam treft. Hij verklaarde dat hij het schip geen toestemming had gegeven de brug te passeren. Of hij ook een antwoord kreeg waaruit bleek dat de bemanning zijn tekst had begrepen, was toen niet helemaal duidelijk. Wel zou er - conform de voorschriften - twee keer contact geweest zijn tussen de brugwachter en het schip.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.