Bemiddelaar wilde zondagsboetes Paddepoel afschaffen

Bemiddelaar Koos Nauta adviseert dat het uitdelen van boetes aan winkeliers in Paddepoel die niet op koopzondag open zijn, moet stoppen.

Dat blijkt uit een conceptconclusie van 18 september die Dagblad van het Noorden dinsdag ontving. De conclusie is gebaseerd op de enquête die de bemiddelaar in de zomer onder winkeliers hield.

Advies in de wind geslagen

Maandagavond besprak Nauta namens de Vereniging van Eigenaren (VvE) een voorstel van een andere strekking met de winkeliers. Daarin bleven zowel de zondagsopening als de boetes bestaan. Het merendeel van de aanwezige winkeliers was het niet met het voorstel eens.

Het maandagavond besproken voorstel lijkt tegen de conclusies van de bemiddelaar in te gaan. Over het uitdelen van boetes is in het conceptstuk van september onder meer het volgende te lezen: „36% is voor handhaven, waarbij 23% v.d. heeft aangegeven te kiezen voor een boete. Dat is te weinig om het huidige systeem in stand te houden.”

Wel koopzondagen, geen boetes

De bemiddelaar schrijft in het conceptstuk dat het tijd is om naar alternatieve oplossingen te kijken. Zijn advies is het aanhouden van de uitgebreide openingstijden, maar het afschaffen van de ‘handhaving’ ervan, oftewel de boetes.

„Mijn voorstel is om de openingstijden tot 01-01-2019 los te laten (pilot). Geen handhaving, wel gezamenlijk het centrum aantrekkelijk te presenteren. Tussentijds, bijvoorbeeld per kwartaal, evalueren op de werking van de openingstijden. Per 1 januari 2019 een nieuwe raadpleging”, is in het concept te lezen.

Zondagsboetes

Waarom Nauta’s advies niet in het voorstel van maandag is opgenomen, is vooralsnog onduidelijk. De bemiddelaar is begin dit jaar door de gemeente aangesteld om het conflict tussen winkeliers en de VvE op te lossen.

Het grootste pijnpunt in het conflict blijven de ‘zondagsboetes’. Winkeliers die zich niet aan de vastgestelde openingstijden houden, waaronder een maandelijkse koopzondag, ontvangen 500 euro boete. Voor enkele winkeliers loopt de totale boete inmiddels in de tienduizenden euro’s.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.