Bemiddeling bij nieuwbouw Haren

De bewoners van een woning aan de Westerse Drift in Haren willen een bouwstop afdwingen tegen de Rikkers-Lubbers Stichting die op het terrein naast hen is begonnen aan de bouw van dertien seniorenappartementen.

Hindering

De bewoners stapten deze week naar de rechter in Zwolle. De nieuwbouw zou hen veel hinder opleveren qua zonlicht, privacy en woongenot. ,,Mijn cliënten worden ingebouwd en zullen zich permanent opgesloten voelen’’, stak de advocaat van de eisers van wal. Om te beginnen zou de komst van het complex, dat circa 10 meter hoog en op 7 meter afstand van de woning wordt gebouwd, het permanente zonlicht ontnemen in hun woning en tuin.

Daarnaast zou het uitzicht vanuit de woning ver te zoeken zijn, omdat ze op een hoge muur uit zullen kijken. Ook denken ze dat de waarde van de woning drastisch zal dalen. De stichting is echter van mening dat er geen sprake is van onrechtmatige hinder voor de buren en zet daarom het bouwplan voort. Ze houdt zich naar haar mening aan het bestemmingsplan en heeft daarnaast een vergunning gekregen. ,,We hadden tot 12 meter kunnen bouwen, maar we hebben besloten een laag eraf te laten omdat de huizen in de omgeving allemaal tot 10 meter reiken’’, aldus de voorzitster van de stichting. Daarnaast benadrukte zij dat de stichting in het bouwplan op vele vlakken rekening heeft gehouden met de buren.

Emotioneel

De buren vinden echter dat er totaal geen rekening is gehouden met hun belangen. ,,En dit is een beeldende vorm om de tranen te laten zien van wat hier gebeurt’’, reageerde een bewoonster geëmotioneerd, terwijl zij een zelfgemaakt bloesje aantrok met een brei van woorden en letters erop. ,,Ik ga hier nog mee in de regen staan. De kleur zal verdwijnen, maar de woorden zullen blijven staan. Als het bouwen doorgaat, gaan wij weg. Op deze manier willen we er niet meer wonen.’’

Schikking

Om te voorkomen dat partijen oneindig doorprocederen opperde de voorlopige voorzieningenrechter of partijen er niet onderling met een schikking uit kunnen komen. ,,Doorprocederen kost tijd, geld en zenuwen. Het kan op een fiasco uitlopen.’’

Na meerdere malen overleg besloten partijen dan ook om de zaak voor een week aan te laten houden om een poging te wagen een onderlinge schikking te treffen. Lukt dit niet, dan vragen zij volgende week alsnog vonnis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.