Bende dwingt kinderen tot stelen

Een 46-jarige vrouw uit Oost-Europa reisde jarenlang met kinderen door Europa van azc naar azc en liet ze diefstallen plegen.

De vrouw en zes minderjarige kinderen verdwenen negen maanden geleden uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De politie hield de vrouw en een 49-jarige man vorige week aan in Barcelona. De vier jongens en twee meisjes, onder wie een baby, sliepen op matten op de vloer van een zwaar vervuild huis in een buitenwijk van de stad. ,,We vermoeden dat één van de meisjes de moeder van de baby is’’, zegt Arthur de Rijk die het onderzoek van de politie leidt. De overige vijf kinderen zijn tussen de 8 en de 15 jaar oud. Ze komen uit Bosnië en Kroatië en zijn Roma, een zigeunervolk.

De Nederlandse politie neemt deel aan een internationaal onderzoek naar mensenhandelaars die kinderen trainen en ze gebruiken voor winkeldiefstallen en zakkenrollen. In Nederland zijn er voor zover bekend vier netwerken actief die minstens twintig kinderen als dieven inzetten. Deze benden werken ook in het buitenland en de politie vermoedt dat er minimaal 300 kinderen worden gedwongen te stelen. De politie ontdekte dat veel meisjes op jonge leeftijd zwanger raken en vermoedt dat ze worden misbruikt.

De vrouw vertrok negen maanden geleden uit Ter Apel, omdat zij en de kinderen de aandacht trokken van instanties. De Rijk: ,,Ze gebruikte azc’s voor een bed en eten. Ze reisde kriskras door Europa en zat onder meer in Zwitserland, Oostenrijk en België. Op den duur werd het haar in Ter Apel te heet onder de voeten. Ze trok de aandacht van instanties en de kinderrechter bemoeide zich ermee. De kinderen pleegden diefstallen, bijvoorbeeld tijdens festivals, en gingen niet naar school. De vrouw zegt dat ze de moeder is, maar daarvoor is geen bewijs.’’

De kinderen zijn inmiddels terug in Nederland en worden opgevangen door onder meer het Leger des Heils. ,,Ze komen in een beschermde woonplek om te voorkomen dat ze weer in contact komen met mensenhandelaren’’, zegt Diana Nieuwold van het Leger des Heils. ,,We proberen ze een zo normaal mogelijk leven te bieden met school en een verenigingsleven, maar dat heeft tijd nodig. Een paar gaan al weer naar school. We hebben de voogdij over meer kinderen die het slachtoffer zijn van mensenhandelaren. Het gaat om enkele tientallen.’’

De kinderen waren volgens de politie erg verwaarloosd. Het onderzoek startte in het voorjaar van 2015. Amsterdamse anti-zakkenrollersteams van de politie betrapten steeds dezelfde kinderen op stelen. Het onderzoek werd steeds groter en het onderzoeksteam werkt nu samen met Spanje, Oostenrijk, Bosnië en Kroatië.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.