Bende van Baflo Bill geridderd in Groningen

Ze kwamen nietsvermoedend het stadhuis van Groningen binnen om als Bende van Baflo Bill een liedje te zingen bij de uitreiking van de Koninklijke Onderscheidingen. Tot hun verrassing verlieten Frank den Hollander, Peter de Haan en Alina Kiers zelf het stadhuis met een lintje op de borst.

Frank den Hollander (Middelburg, 1957), Peter de Haan (Loppersum, 1956) en Alina Kiers (Groningen, 1958) zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De kersverse ridders zongen speciaal voor Siemon Reker een ‘Drents liedje’.

De drie hebben vanaf het midden van de jaren 1980 bijdrage geleverd aan de beleving van de Groninger taal en cultuur. Zij maakten furore als Pé Daalemmer en Rooie Rinus, de Bende van Baflo Bill en Voorheen de Bende. Het trio brengt een unieke mengeling van cabaret, muziek en theater. Hun humor en onderwerpen sluiten aan bij het dagelijks leven in stad en provincie.

Ze hebben daarmee veel betekend voor het Gronings als streektaal en een enorme bijdrage geleverd aan het verbeteren van het imago van het Gronings. Mede door hun toedoen is er een brede herwaardering voor de streektaal gekomen.

Den Hollander en Kiers zijn daarnaast al sinds eind jaren ‘90 betrokken bij de jaarlijkse intocht van Sint Nicolaas in Groningen. Peter de Haan schrijft en zingt nummers in opdracht van Radio Noord en zet zich als ambassadeur van SONT in, de Samenwerkende Organisaties in het Nedersaksisch Taalgebied, dat zich sterk maakt voor de landelijke erkenning van het Nedersaksisch.

Professor Gerard Rakhorst is benoemd tot Ridder in Orde van de Nederlandse Leeuw. Het is de hoogste onderscheiding die in Groningen is uitgereikt. Als hoofd van de vakgroep Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen stond Rakhorst aan de basis van een vernuftige medische vinding die internationale bekendheid verwierf. Door donororganen van bloed en zuurstof te voorzien, blijven die in afwachting van de transplantatie langer bruikbaar. Dat redt en verlengt vele levens.

In Groningen zijn in totaal acht mensen onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zeven personen zijn onderscheiden tot lid Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.