Beregeningsverbod in de Veenkoloniën wordt versoepeld: sproeien van veenkaden blijft van kracht

Waterschap Hunze en Aa’s gaat vanaf donderdag het beregeningsverbod in de Veenkoloniën versoepelen.

Gewassen

Agrariërs in dit gebied, ooit behorend bij toenmalig waterschap Veenmarken, mogen hun gewassen vanaf nu vier uur langer beregenen: tussen 18.00 en 10.00 uur. Het waterschap kondigde op 17 juli het beregeningsverbod af. Hunze en Aa’s bleek niet langer in staat om het waterpeil op een aanvaardbaar niveau te handhaven. De situatie is nu weer onder controle, waardoor het verbod kan worden versoepeld.

Het is overigens moeilijk te voorspellen hoe de situatie zich verder ontwikkelt. Het beregeningsverbod geldt niet voor het beregenen uit een bron of voor de hoogsalderende gewassen, zoals bollen, uien en wortels.

Veenkaden blijven besproeien

Overigens blijft het waterschap de veenkaden besproeien, ook al is er regen voorspelt. Het gaat om het afwateringskanaal Steendam-Tjuchem en het Drents Diep.

Sinds 23 juli besproeit het waterschap deze kaden, omdat er scheurtjes waren te zien. Deze week is er opnieuw een inspectie gehouden, maar dat leverde geen bijzonderheden op.

Veenkaden zijn lichter dan een dijk van klei en zand. Door de droogte worden deze nog lichter, waardoor er mogelijke scheuren kunnen ontstaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.