Boskalis’ sleepdochter Smit zal na het middaguur proberen om het vrachtschip Eemslift Hendrika uit Delfzijl bij Noorwegen te bergen. De helikopter die het team aan boord moet brengen, kon woensdagmorgen nog niet opstijgen vanwege het slechte weer.

„We hebben twee grote zeeslepers gecontracteerd, de Normad Drodt en BB Ocean”, zegt woordvoerder Martijn Schuttevaer van Boskalis. „Die liggen nu om het schip heen. Na twaalven lijkt het weer gunstig om met de helikopter op te stijgen, om zo ons team aan boord te krijgen.

Het team van Boskalis is gisteren naar Alesund gevlogen. Van daaruit kost het een uur om bij de op drift geraakte Eemslift Hendrika te komen. Het schip dobbert al een paar dagen stuurloos op de golven: de hoofdmotor werkt niet meer.

'Zonder ingrijpen bereikt de Hendrika over twaalf uur de Noorse kust'

„Onze mensen zullen proberen om straks op het schip een sleepverbinding met de Norman Drodt te leggen. De Hendrika lijnen we dan aan de zeesleper. De prioriteit is nu om het schip weg te houden van de kust, omdat ze anders strandt en mogelijk meer averij op zal lopen. Het weer is dusdanig dat er een risico is dat het door de wind en golfrichting op de kust wordt gedrukt. Zonder ingrijpen zal de Hendrika over twaalf uur de Noorse kust bereiken”, zegt Schuttevaer.

Beter weer

Volgens de Noorse kustwacht is het schip van positie was gewijzigd. De weersomstandigheden zijn iets beter dan de afgelopen dagen, zo meldde Hans Petter Mortensholm van de Noorse kustwacht. De zegsman zegt wel dat een deel van de lading van het schip is afgevallen, zoals een groen werkscheepje. Maar dat drijft nog en kan volgens hem geborgen worden.

Vorige week trok Boskalis het containerschip de Ever Given vlot in het Suezkanaal, waardoor de logistiek van de wereldhandel niet langer geblokkeerd werd. Dit lijkt een kleinere klus.

Jongensboek

„Tijd is ook hier onze vijand, maar op een andere manier”, zegt Schuttevaer. „ Het is een race tegen de klok om het schip voordat het donker wordt aangelijnd en bij de kust weg te krijgen. Een spannende klus, net zoals bij het Suezkanaal. Het blijft een jongensboek.”

Het schip van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Omdat er zware stookolie en diesel aan boord is, kan een lek milieuproblemen opleveren.

„We zijn van plan om de Hendrika naar kalm water in een fjord te brengen. Er zijn er genoeg voor de Noorse kust, maar zijn nu nog in gesprek met eigenaren, zodat we een haven vinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen