De bekende Groninger extreem-rechtse activist Eite Homan is nog altijd actief, zegt onderzoeker Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting. Maar vaker onder de ‘vermomming’ van militant vakbondslid, zeggen onderzoekers

Wagenaar benoemt de Groninger in de jongste uitgave van de ‘ Factsheet extreemrechts in Nederlandse gemeentes ’, een actueel overzicht van in Nederland actieve extreemrechtse organisaties.

Op pagina 50 schrijft Wagenaar dat de drie meest actieve leden van het extreemrechts groepje ‘Vrije Nationalisten Noord-Brabant’ (VNNB) bestaat uit twee mannen uit de regio West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. „De derde betrokkene woont in Groningen.” Desgevraagd zegt Wagenaar dat hij doelt op Eite Homan.

‘Arbeiders’ centraal

De Factsheet wordt door onderzoeker Wagenaar bijgehouden in opdracht van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

VNNB opereert ook onder de namen Netwerk Nationale Socialisten, The National Revolutionary Alternative en De Bokkenrijders.

„De groep is ook onderdeel van het ‘Anti-Capitalist Network/Anti Kapitalistisches Netzwerk’, een verbond van enkele West-Europese neonaziorganisaties, dat een grote nadruk legt op de belangen van revolutie en de ‘eigen’ arbeiders”, aldus Wagenaar.

Daarnaast is de groep ook verantwoordelijk voor de actiegroep ‘Anti-Zionist Front’. „De ideologische uitgangspunten liggen in het nationaalsocialisme. Maar ze leggen daarbinnen sterke nadruk op een aantal specifieke thema’s, zoals de afkeer van joden en Israël, afkeer van westers imperialisme en steun aan de West-Europese onderklasse/arbeiders. En dat alles gekoppeld aan de wens tot een revolutionaire omwenteling.”

Niet uitgedoofd

Het Anti-Zionist Front is in 2016 opgericht vanuit de VNNB. Ook hiervan is Homan lid, aldus Wagenaar. „De activisten van het Anti-Zionist Front sluiten zich vooral aan bij demonstraties van anderen, meestal met een linkse signatuur, tegen de Israëlische bezetting.”

In juli 2016 organiseerde de groep een ‘solidariteitsactie’ in Ravenstein met ongeveer 15 deelnemers uit neonazistische hoek. In december 2017 en in april 2018 nam de groep deel aan demonstraties die zich richtten tegen het Israëlisch optreden tegen Palestijnen.

De Antifascistische onderzoeksgroep Kafka heeft de gangen van Eite Homan nauwgezet in kaart gebracht, ook op foto’s tijdens demonstraties. Ook Kafka-onderzoeker Jaap van Beek beaamt dat Homan allesbehalve is uitgedoofd.

'Hij is soort vakbondsactivist geworden'

„Eite Homan is al tientallen jaren actief in het neonazistische milieu. Hij beschouwt zichzelf als een revolutionaire nationaal-socialist. Hij gaat door op zijn antikapitalistische weg, en neemt met geestverwanten deel aan vakbondsdemonstraties. Dit is een groep van vijf á tien Nederlanders.”

Van Beek: „Opvallend op de laatste demonstratie waar wij hem hebben gezien, is dat hij een nieuwe subcultureel uiterlijk heeft aangenomen. Homan is geen stoere autonoom, maar een kleurige en vrolijk geklede vakbondsactivist geworden. Deze fanatieke en overtuigde neonazi heeft blijkbaar een nieuwe strategie gekozen om zijn invloed te doen gelden.”

loading  

Eite Homan was in 1996 „met Constant Kusters betrokken bij de heroprichting van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). Ook hier liet hij zich zien als een fanatieke en overtuigde neonazi”, aldus de Kafka-onderzoeker.

„Hij plaatst zichzelf inhoudelijk gezien in de traditie van de SA. Bij de SA uitte het antisemitisme zich vooral in de vorm van kritiek op 'internationaal kapitalisme'. Homan is van mening dat de linkse en rechtse flanken van de politiek, ondanks de tegenstellingen samen moeten werken tegen de macht van de Staat en het Kapitaal.” De SA was de ‘Sturmabteilung’ , een door Adolf Hitler in 1921 opgerichte knokploeg.

'NVU te burgerlijk'

Kafka-onderoeker Van Beek: „Homan combineert zijn politieke stijl met de subcultuur van de autonomen. Het dragen van uniforme zwarte kleding, mutsjes of petjes. Een stoere uitstraling, die is gekopieerd van linkse autonome antifascisten. Enige tijd wist hij een groep extreemrechtse jongeren te beïnvloeden met deze ideeën. Zij waren dominant aanwezig op NVU-demonstraties.”

„Homan verklaarde zich solidair met Palestijnen en moslims, wat voor hem een manier was om zijn haat tegen joden uit te drukken. Als gevolg van interne strubbelingen en ideologische scherpslijperij viel deze groep uit elkaar en is dus ook niet meer bij de NVU aanwezig. Voor Homan, die de NVU te burgerlijk vindt geworden is dat een reden niet meer mee te doen aan demonstraties van deze partij.”

FNV-folders uitdelen

Uit foto’s van Kafka blijkt dat de Groninger de laatste jaren aanwezig was bij demonstraties in binnen- en buitenland, zoals Frankrijk en België en mogelijk zelfs Italië.

In Utrecht is Homan gefotografeerd tijdens een linkse demonstratie tegen kapitalisme, waar ook extreemrechts groepen hadden opgeroepen tot deelname. In datzelfde jaar kreeg Kafka de melding dat Homan FNV-folders zou hebben uitgedeeld in Eindhoven. In 2013 werd de Groninger gefotografeerd tijdens een nazidemonstratie in Brugge. In 2014 meende Kafka hem te herkennen tijdens een demonstratie voor de ambassade van Israël in Brussel.

5e Internationale Havenwerkersbijeenkomst

Volgens onderzoeksgroep Kafka was hij in 2014 bij de 5e Internationale Havenwerkersbijeenkomst in het havenmuseum in Hamburg met ook havenwerkers uit Rotterdam en Delfzijl-Eemshaven. „Op een groepsfoto lijkt hij herkenbaar, weggedoken met een grijs-groene muts”, aldus onderzoeker Van Beek. Een paar maanden later verschijnt een verslag van deze ‘havenarbeidersdag’ op de website van de ‘Vrije Nationalisten Noord-Brabant’ (VNNB).

In 2014 is hij gezien tijdens een grote vakbondsdemonstratie in Brussel, met zwart-witte Palestijnse sjaal, wandelend met een kruk in zijn rechterhand. Deze demonstratie ontaardde in rellen en geweld. De Belgische kranten La Libre Belgique, het Laatste Nieuws en De Morgen noemen Eite Homan in artikelen over de betoging. ‘ Neonazi’s infiltreerden gisteren in betoging ’, kopte La Libre Belgique, die Eite Homan en Karl-Jan Walle identificeerde op de foto’s: „Homan en Walle zijn twee Nederlandse neonazi’s, bekend bij het gerecht en vaak internationaal actief”, aldus de krant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen