Bestelverkeercampagne moet aantal ongelukken terugdringen

Om ongelukken met het bestelverkeer in te perken, start de politie deze maand samen met Verkeerswijzer Groningen een bestelverkeercampagne in de provincie.

Bestelauto’s zijn relatief vaak betrokken bij ongelukken. Ze rijden steeds vaker in wijken met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals fietser en voetgangers. De kans op ongelukken neemt hierdoor toe. De impact van ongelukken met bestelwagens is ook nog eens groter dan bij personenauto’s. De kans dat het slachtoffer overlijdt door een aanrijding met een bestelauto is tweemaal zo groot.

Genoeg reden voor de politie en Verkeerswijzer Groningen om de handen ineen slaan om zo het aantal slachtoffers proberen terug te laten lopen. Ook het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) helpt mee. Deze organisatie biedt namens Verkeerswijzer Groningen gratis rijvaardigheidstrainingen aan aan chauffeurs van bestelauto’s in Groningen.

De provincie Groningen gaat de bestelwagens tijdens de campagne extra controleren. Bestuurders van deze voertuigen ontvangen daarvoor een flyer over veilig rijden. Ook zal de politie goed letten op de staat van het voertuig. Net als op het rijgedrag van de betreffende chauffeurs en de lading die door hen wordt vervoerd. Regelmatig is deze niet goed vastgemaakt aan het voertuig, of steekt het er gevaarlijk uit. De bepakking van de aanhangwagen is daarnaast soms overbeladen en niet goed gekoppeld. En het vastmaken van de losbreekreminrichting zou eveneens meer dan eens te wensen overlaten.

Met de campagne, die in 2013 is ontwikkeld, hopen de initiatiefnemers dat ook de niet-bestuurders zich meer bewust worden van de gevaren van het bestelverkeer. Een bestelwagen heeft minder zicht op de weg, waardoor het voor hen bemoeilijk wordt om alles te zien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.