Bestolen postbode Robin uit Groningen blij verrast met gloednieuwe bestelfiets: 'Als postbode heb je écht een fiets nodig'

Postbode Robin Wijnalda en zijn vrouw Désirée en zoontje Ayden.

Toen Wendy Veldkamp (39) uit Zuidlaren las hoe de fiets van postbode Robin Wijnalda (33) werd gestolen, startte ze meteen een inzamelingsactie. En met succes: nog geen dag later is het hele bedrag voor een gloednieuwe fiets al binnen.

,,Snel hè! Ongelofelijk,” zegt Veldkamp enthousiast. Ze kent Robin Wijnalda via zijn vrouw, Désirée. Ze werkte samen met haar in de Primera. ,, Die mensen hebben het gewoon niet breed,” vertelt Veldkamp. ,,Ik vond zo het zo sneu dat zo’n hardwerkende man van zijn fiets is beroofd.”

Wijnalda had maanden voor zijn dure bestelfiets gespaard en geen geld voor een nieuwe. Tijd voor actie, vond Veldkamp. Zondagavond zette ze de donatiepagina online. ,,Ik wist eigenlijk helemaal niet hoe dat moest, dus ik heb wel even gegoogeld.” De ochtend daarna was er al ruim 400 euro binnen.

Volgens Veldkamp was Désirée erg blij met de hulp van haar oud-collega. ,,Ze was heel emotioneel. Ik vind het ook echt bijzonder dat mensen allemaal voor elkaar klaar staan en hebben gedoneerd.”

Donaties uit alle hoeken

Postbode Wijnalda is zelf ook stomverbaasd. ,,Ik heb er geen woorden voor, ik vind het heel erg mooi.” Hij baalt nog steeds dat er iemand met zijn fiets vandoor is gegaan, maar dat mensen zo met hem mee zouden leven, had hij niet verwacht. ,,Voor mij is het natuurlijk een groot probleem. Als postbode heb je écht een fiets nodig. Maar voor de rest van de wereld is het iets heel kleins.”

Na 27 donaties staat al het geld voor een nieuwe fiets op zijn rekening. ,,Bekenden en onbekenden, de donaties kwamen echt uit alle hoeken. Binnen no time was het binnen. Het is echt hartverwarmend.”

Of hij dezelfde fiets koopt, dat weet hij nog niet. ,,In ieder geval een stevige.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen