Bestuur Winsumer zwembad stapt op

Na de zomer zit zwembad De Hoge Vier in Winsum zonder bestuur. Dat ziet de opgelegde bezuiniging niet zitten.

De gemeente Winsum wil dit en volgend jaar 50.000 euro korten op de subsdidie voor het openluchtbad, mede door de inzet van meer vrijwilligers. Volgens het bestuur is maximaal 38.000 euro haalbaar.

Al eerder kondigde voorzitter Thom Akkerman aan dat hij en zijn medebestuursleden het voor gezien houden als de gemeente bij zijn standpunt blijft. Dat is inderdaad het geval, zegt wethouder Marc Verschuren (GroenLinks) nu.

,,De tijd is voorbij dat de gemeente het zwembad draaiende kan houden. Het moet gedragen worden door de inwoners. Laat de bevolking nu zelf maar tonen dat ze het zwembad belangrijk vinden. Dan kunnen wij besluiten of dat blijvend subsidie verdient.’’

Vorig jaar ontving De Hege Vier ruim 200.000 euro van de gemeente voor onderhoud en exploitatie. Volgens Verschuren zijn omringende gemeenten een stuk minder kwijt aan hun baden, mede dankzij een grotere inzet van vrijwilligers voor onderhoud, schoonmaak en kaartverkoop.

In 2013 besloot de Winsumer gemeenteraad dat het zwembad 70.000 euro moest bezuinigen. Dat is later teruggebracht tot 50.000 euro.

Het zwembadbestuur heeft dit voorjaar inwoners wel opgeroepen zich als vrijwilliger te melden, maar daarop is nog niet massaal gereageerd. De gemeente herhaalt die oproep nu en zoekt ook nieuwe bestuursleden.

Het huidige bestuur legt zijn taken, na twintig jaar, per 1 oktober neer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.