Bestuurder bij treinbotsing Groningen is 17-jarige die reed onder begeleiding

De bestuurder van de auto die maandagochtend in botsing kwam met een trein in Groningen blijkt een 17-jarig meisje. Zij kwam er zonder verwondingen vanaf, haar 47-jarige coach/begeleider raakte ernstig gewond.

Het ongeluk gebeurde op de spoorwegovergang bij het Hoendiep. De twee inzittenden komen uit Lemmer.

Bijrijder zwaargewond na botsing tussen trein en auto op Hoendiep Groningen
Lees verder

De politie meldt dat de bestuurster schrok van de geluidssignalen van de spoorwegovergang. De motor sloeg daarna af en op tijd wegrijden lukte niet meer. Ook de machinist kon een aanrijding niet voorkomen en reed tegen de bijrijderskant van de auto. De begeleider raakte daardoor bekneld.

Jongeren onder 18 achter het stuur

Jongeren onder de 18 mogen sinds een aantal jaren met een coach/begeleider rijden. Eerst mocht dat bij wijze van proef, sinds maart dit jaar is het officieel opgenomen in de wet.

Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren rijlessen volgen. Als ze eenmaal geslaagd zijn, moeten ze tot hun 18e met een begeleider rijden. Daarna mogen ze alleen achter het stuur.

Die begeleider is in de meeste gevallen een bekende. In ieder geval moet de bijrijder een begeleiderspas hebben. Om daarvoor in aanmerking te komen moet iemand minimaal 27 zijn, minimaal 5 jaar een autorijbewijs hebben en bijvoorbeeld geen veroordelingen voor verkeersovertredingen op naam hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.