De vondst van betonrot vlak voor de opening van het zwemseizoen in openluchtzwembad De Horsten in Musselkanaal legt het probleem bloot dat ontstaan is door het uitstel van de gemeente om een besluit te nemen over haar drie zwembaden. „We willen vol gas, maar het voelt alsof de gemeente op de rem staat”, zegt Eltje Toutenhoofd.

Hij is voorzitter van de Stichting Dorpsbedrijf De Horsten. De afgelopen twee jaar mocht de stichting de teugels overnemen van de gemeente, bezoekersaantallen passeerden de 30.000 beide jaren ruim. ‘De belangstelling is goed’, concludeert Toutenhoofd. De verwachting was dat de vrijwilligers sinds dit jaar het zwembad ook echt mochten overnemen.

Reparatie uit exploitatiepot

Maar dat ging anders: de twee andere openluchtzwembaden in de gemeente die in hetzelfde schuitje zitten hadden de plannen nog onvoldoende uitgewerkt. „Het college wil een integraal plan presenteren aan de raad.” Dat betekent dat de pot geld die bestemd is voor een grote onderhoudsbeurt om het bad in goede staat over te dragen nog wordt vastgehouden.

Dankzij veel vrijwilligers uit het dorp en de hulp en connecties van Verfzaak Muller is er noodoplossing gerealiseerd voor zo’n 5000 euro. „Dat hebben we betaald met geld dat eigenlijk voor de exploitatie is. Omdat we het zelf deden konden we de kosten drukken.”

Zwembad zou kloppend hart kunnen zijn

Het is zonde, verzucht Toutenhoofd. „Je maakt keuzes die je liever niet wilt maken. Je kunt dat geld maar een keer uitgeven.” Dankzij de reparatie kan het bad over een paar weken open, maar het zijn kosten die bovenop de totale renovatie komen te liggen. En dat is al een stevig bedrag, oplopend tot zo’n 150.000 euro, schat de voorzitter. „We rekenen erop dat het dan dertig jaar goed is, mits we het goed onderhouden.”

En dat moet lukken denkt Toutenhoofd er is veel animo uit het dorp en ruimte voor initiatieven. „De ligweide is behoorlijke groot. Op dat gedeelte willen we met sport en spelactiviteiten het aanbod aanvullen.” Een aantal organisaties oefent al op het veld en er moet een soort klimbos komen. Toutenhoofd verwacht meer animo, onder andere van scholen.

Geen subsidie, geen innovatie

Daarvoor en voor het verduurzamen van het zwembad wil hij subsidiepotten aanschrijven, maar ook daarin loopt hij tegen een muur op: „Wij zijn nog geen eigenaar en vaak gaat het om co-subsidies waarbij ook eigen geld van ons moet komen.” Geen mini-windmolens, zonnepanelen of elektrische waterpompen dus. Innovatie kan niet van de eigen gelden: „terwijl dat juist ook kostenbesparend is waardoor wij weer meer kunnen investeren. We willen geen mooi weer spelen met een goede bankrekening, maar doorontwikkelingen.”

Ook prijstechnisch verandert er nogal wat wanneer er langere tijd niets gebeurt. Bijvoorbeeld door de btw-tarieven en inflatie. Toutenhoofd: ”Er worden allerlei besluiten genomen, maar wat ik mis is vooraf de vraag: wat betekent dit voor jullie. Deze besluiten hebben wel consequenties.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen