Beveiligers in beeld voor kaartverkoop asielbus Ter Apel

Op de reguliere buslijn 73 is regelmatig sprake van overlast. Daarom wordt de speciale pendelbus ingezet. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

De kaartverkoop voor de pendelbus voor lastige asielzoekers in Ter Apel gaat vermoedelijk geregeld worden door een beveiligingsbedrijf.

Het beveiligingsbedrijf dat nu al werkzaam is in het asielcentrum van Ter Apel gaat dit doen, aldus woordvoerder Michel van der Mark van vervoersbedrijf Qbuzz.

Prijs van een kaartje

Hij wijst er wel dat nog overlegd wordt hoe de kaartverkoop precies in zijn werk zal gaan, hoeveel een kaartje kost en welk bedrag het beveiligingsbedrijf voor deze klus moet krijgen.

,,Wanneer de eerste bus rijdt, kan ik dus nog niet zeggen. Zeker is wel dat de kaartjes verkocht gaan worden in een gebouw op het asielcentrum. Het COA stelt dat beschikbaar. Het COA regelt de kaartverkoop zelf niet. Daar hadden we wel op gehoopt’’, zegt van der Mark.

Gebouw op het asielcentrum

De aanleiding voor het laten rijden van een pendelbus tussen Ter Apel en Emmen is de overlast op de reguliere buslijn 73. De overlast wordt met name veroorzaakt door een kleine groep bewoners van het asielcentrum. Zij weigeren te betalen, schoppen stennis en bedreigen soms chauffeurs.

Vervoerder Qbuzz trok hierover geruime tijd geleden al aan de bel en kreeg bij staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van asielzaken voor elkaar dat een proef gedraaid gaat worden met een speciale pendelbus.

De lastige asielzoekers worden daarmee vervoerd. De Tweede Kamer besloot wel dat dit vervoer absoluut niet gratis mag zijn. Slecht gedrag zou zo worden beloond.

Als gevolg van dat besluit ging Qbuzz met het COA om tafel, om te praten over de kaartverkoop.

Speciale chauffeurs

De pendelbus zal straks stoppen nabij de ingang van het asielcentrum. ,,De asielzoekers die een kaartje hebben gekocht, kunnen daar instappen en worden dan naar Emmen gebracht. De pendelbus zal volgens een vaste dienstregeling rijden en zoveel mogelijk aansluiten op de vertrek- en aankomsttijden van de trein in Emmen.’’

De chauffeurs van Qbuzz zitten niet achter het stuur van de pendelbus. Dat vervoer wordt geregeld door het vervoersbedrijf Munckhof dat vaker werkt voor het COA. Munckhof besteedt het besturen van de asielbus uit aan Drenthe Tours.

Woordvoerder Jacqueline Engbers van het COA bevestigde de door Qbuzz geschetste uitkomst van het overleg. ,,Veel meer heb ik daar niet aan toe te voegen.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen