'Bevingschadestuwmeer' bijna opgedroogd: 11.000 claims afgehandeld

Een beschadigde woning in Bedum. Foto Archief ANP

Bijna 11.000 schadeclaims uit het aardbevingsgebied zijn afgehandeld met behulp van de tijdelijke ‘stuwmeerregeling’. Die begon 13 juni en loopt nog tot eind dit jaar.

De regeling werd gelanceerd om iets te doen aan de enorme berg schadeclaims bij de TCMG, het tijdelijke loket voor de afhandeling van aardbevingsschade. Er kwamen 16.755 adressen voor de regeling in aanmerking, waarop in totaal 19.000 schades waren geregistreerd.

De regeling houdt in dat gedupeerden stoppen met de lopende schadeprocedure en kiezen voor een vergoeding van 5000 euro. Ook kon worden gekozen voor een bedrag van maximaal 11.000 euro via een aannemer.

Volgens een woordvoerder van het schadeloket is verreweg het meeste gekozen voor de vergoeding van 5000 euro. Maar 7 procent koos voor de hogere vergoeding via een aannemer.

Voortgezet

Tot 31 december kunnen nog zo’n tweeduizend gedupeerden beslissen of ze mee willen doen aan de regeling. Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de reguliere schadeprocedure weer voortgezet.

De TCMG heeft inmiddels ruim 27.000 schademeldingen afgewikkeld. Doordat er de laatste maanden weer meer schades zijn gemeld, staan er echter al weer dik 18.000 schades open. Er is inmiddels 143 miljoen euro uitbetaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen