Een asielzoeker uit het tijdelijke corona-quarantainehotel in Haren is vorig week over de hekken rond het complex geklommen, maar aangehouden door de beveiliging voor hij de benen nam.

Dat bevestigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Vanwege het mogelijke besmettingsgevaar mogen bewoners van noordelijke asielcentra die in Haren verblijven na een positieve coronatest, het terrein van het quarantainecentrum niet verlaten.

In de kladden gevat bij terugkeer voor mobieltje

Het COA heeft de opvang in het voormalige Nescio Hotel op aandrang van omwonenden en de gemeente Groningen afgegrendeld met hekken. Bewoners mogen alleen binnen op een omheind deel van het hotelterrein een luchtje scheppen en roken is alleen toegestaan op de eveneens met hekken afgesloten balkons.

Vorige week ging het even mis toen een bewoner over het hek klom en door de buurt rende. Hij werd alsnog door de beveiliging in de kladden gevat toen hij na korte tijd terugkeerde, naar verluidt om zijn achtergelaten mobieltje te halen. Na het voorval is de man naar de opvang in Ter Apel waar hij woont gebracht.

‘Een enkeling moet we flink aanspreken op de regels’

Volgens COA-woordvoerder Jacqueline Engbers onderstreept het incident dat de veiligheidsmaatregelen werken. Vergelijkbare overtredingen van de huisregels hebben zich nog niet voorgedaan: ,,Over het algemeen houden bewoners zich goed aan de voorschriften, al hebben we een enkeling daar wel flink op moeten aanspreken.’’

Bewoners van de naastgelegen appartementenflats zagen de man rennen op het wandelpad achter hun woningen, zegt Frans ten Horn van de werkgroep van omwonenden die drie weken geleden ageerden tegen de komst van het coronahotel. ,,Dit was precies waar we bang voor waren en voor hebben gewaarschuwd.’’

Omwonenden: COA heeft incident netjes afgehandeld

Het voorval geeft nieuwe zorgen in de buurt, zegt Ten Horn. ,,Volgens de gemeente was 100 procent veiligheid gegarandeerd. Dat blijkt dus helaas niet waar te zijn.’’ Toch zijn omwonenden niet ontevreden over de manier waarop het COA het heeft afgehandeld: ‘netjes en eerlijk’, aldus Ten Horn.

Na het voorval is de buurt bijgepraat en heeft het opvangorgaan enkele maatregelen genomen op klachten. Zo is de achteruitgang van het hotelcomplex afgesloten omdat dat voor extra sluipverkeer langs de flats zorgde. Ook kijkt het COA nog naar een oplossing voor de inkijk die sommige omwonenden ondervinden.

‘Coronahotel’ Haren had in drie weken zestig gasten

In drie weken tijd zijn in Haren inmiddels zestig asielzoekers opgevangen uit noordelijke opvangcentra waar corona is vastgesteld. Zij verblijven in quarantaine op hun kamers, of in volledige isolatie als ze daadwerkelijk coronaklachten hebben, tot ze geen verschijnselen van de ziekte meer vertonen.

Het aantal bewoners wisselt van dag tot dag. Vrijdag waren het er veertien, maar daar kwamen dit weekend nog enkele bewoners bij uit de asielopvang in Ter Apel waar het virus vorige week werd aangetroffen. Het ‘coronahotel’ in Haren biedt tot komende zomer maximaal honderd opvangplekken. Het COA kijkt of ook in Drenthe en Friesland vergelijkbare quarantainecentra kunnen worden geopend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus