Bewoners van 155 huizen in Appingedam mogen volgende maand zelf het bedrijf kiezen dat hun huis gaat herbouwen. Daarvoor krijgen ze wel eerst uitleg.

Het gaat om de huiseigenaren van woningen in de Houwerdastraat, Ripperdastraat, Rengersstraat en de Heiman Akkerstraat in Appingedam. Voor hun huizen, de zogenaamde Bronswoningen, lag al sinds 2017 een versterkingsadvies. Die opgave bleek zo groot dat in de zomer van 2019 werd gekozen voor sloop.

Bewoners kiezen zelf

De gemeente heeft vier bouwbedrijven geselecteerd, maar het is aan de bewoners tussen deze organisaties te kiezen. „De bouwbedrijven moeten de inwoners zien te verleiden met hun plannen”, zegt wethouder Annalies Usmany-Dallinga. „Het is wel zo dat de meeste stemmen gelden. Er kunnen niet meerdere bouwers aan de gang in hetzelfde gebied.”

Voordat de Damsters hun keuze maken, krijgen ze eerst les: een digitale presentatie. „We leggen ze uit waar ze op moeten letten”, zegt Usmany. „Ze kunnen kijken naar de bouwplannen, maar bijvoorbeeld ook naar hoe het contact met de bewoner verloopt.”

Honderden huizen tegen de vlakte

In Appingedam is een zeer grote versterkingsoperatie aan de gang. Honderden woningen worden gesloopt en nieuw gebouwd. In de wijk Opwierde-Zuid zijn in september 2020 de eerste huizen opgeleverd. Als alles volgens plan verloopt, is de vernieuwing van de 233 woningen in dat deel van Appingedam eind dit jaar afgerond. Daarnaast gaan er nog eens 337 woningen plat in het hart van de wijk Opwierde en worden ook de huizen in de Gerrit Raapstraat en Pieter Veningastraat gesloopt en herbouwd.

Het is niet de eerste keer dat inwoners een keuze als deze zelf maken. Bij de vliesgevelwoningen in Appingedam in de wijk Opwierde mochten de bewoners ook op deze manier meebeslissen. Het is de bedoeling dat de bouw van de 155 huizen eind 2022 begint.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen