Groningers geloven steeds minder in een goede afloop gaswinningsellende

In januari van dit jaar protesteerde de bevolking van het Groninger aardbevingsgebied massaal tegen de gaswinning. Foto: Archief DvhN

Een half jaar nadat minister Wiebes aankondigde dat de gaskraan in Groningen op termijn dicht gaat, wachten veel bewoners nog steeds op daden.

Ze vinden dat er nog maar weinig is te merken van een gedegen aanpak van de problemen in het aardbevingsgebied. Het vertrouwen in de overheid en andere partijen die met de gaswinning hebben te maken, is laag en mensen voelen zich nog steeds onveilig. Vooral bewoners met meervoudige schade hebben steeds minder vertrouwen in een goede afloop.

Twijfel aan goede bedoelingen overheid

Dat melden onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, die al jaren onderzoek doen naar de bewoners in het aardbevingsgebied in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. Volgens de wetenschappers wordt er getwijfeld aan de goede bedoelingen van de overheid. Bewoners denken dat er verborgen agenda's zijn, zoals het opzettelijk vertragen en traineren van de aanpak.

Wachten op de volgende uitzondering op de regel

Een bewoner verwoordt het zo: ,,Het is wachten op de volgende maatregel,  het volgende uitstel, de volgende uitzondering op de regel. Ik geloof pas dat er iets gebeurt als er hier een aannemer mijn schade komt herstellen.''

RUG-onderzoekster Katherine Stroebe licht toe: ,,De kern is dat mensen heel concrete problemen hebben. Ze hebben schade of wachten op versterking. Men wil een directe en daadkrachtige aanpak. Die is ze ook al vaker beloofd. Maar ondertussen staan gedupeerden soms jaren in de wacht''. Stroebe presenteert het onderzoek donderdag op een symposium in Groningen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen