Bewoners Korrewegbuurt moeten studentenkamers dulden

De Raad van State ziet geen enkele reden om de opsplitsing van een woning aan de Van Kerckhoffstraat in Groningen in 13 studentenkamers te verbieden.

In een definitieve uitspraak wijst de Raad het verzoek van bewoners van de Korrewegbuurt om tegen de studentenkamers op de begane grond van de Van Kerckhoffstraat op te treden van de hand. Volgens hen is de begane grond van het pand zonder verplichte woningontrekkingsvergunning tot studentenhuisvesting verbouwd.

In de uitspraak stelt de Raad dat de begane grond nooit als woning is gebruikt. De begane grond is de afgelopen decennia voor een bedrijfje, opslag en het stallen van auto’s gebruikt. Derhalve is een zogenoemde aparte kamervergunning niet nodig. Dat is alleen nodig als bijvoorbeeld een eengezinswoning in studentenkamers wordt opgesplitst.

Nu er geen vergunning nodig is gaat de Raad ook niet in op de inhoudelijke bezwaren van de buurt dat er in de wijk veel meer studenten komen dan volgens het Groningse studentenhuisvestingsbeleid is toegestaan. Per straat staat de gemeente in principe maximaal 15 procent studentenwoningen toe.

Volgens buurtbewoonster Annemiek Beereboom zijn er evenwel veel meer studentenwoningen in Korrewegbuurt dan het op het eerste gezicht lijkt. Kortom, de buurtbewoners moeten iets anders verzinnen om de aanwas van studenten tegen te houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.