Bewoners Westindischekade kunnen zonnen op balkon dit jaar wel vergeten

Bewoners aan de Westindischekade mogen tot het einde van het jaar geen gebruik maken van hun balkons. Woningcorporatie Lefier heeft bepaald dat ze niet veilig genoeg zijn om gebruik van te maken.

Begin juli brak het balkon van een appartement op de tweede verdieping af. Er vielen geen gewonden. Lefier besloot hekken om de flat te plaatsen en sloot direct alle balkons af. Bewoners mochten geen gebruik maken van de buitenruimtes. Er moest eerst onderzoek worden gedaan.

Verroest

De eerste resultaten van dit onderzoek zijn nu bekend. Lefier heeft vrijdagmiddag in een nieuwsbrief aan de betrokkenen laten weten dat het balkon is losgeraakt doordat de stalen bewapening verroest is.

Tot nu toe is er alleen onderzoek gedaan naar het afgebroken balkon. De woningcorporatie gaat dit onderzoek nu uitbreiden. Dit begint na de zomervakantie. In september worden de balkons visueel geïnspecteerd. Op basis daarvan wordt bepaald bij welke balkons ook boringen en andere testen worden gedaan.

Betonrot?

Volgens Marleen Piek van Lefier is er in dit geval geen sprake van betonrot. „In de volksmond wordt het verroesten van de stalen bewapening wel genoemd. Maar ik heb begrepen dat het hier toch om iets anders gaat.”

Het is nog niet duidelijk of er sprake is van slecht onderhoud of een constructiefout. Dat moet het vervolgonderzoek uitwijzen.

Balen

„Dat is jammer zeg”, reageert bewoonster Mariska Jonker (23). „Ik vind het echt balen. Ik heb gelukkig nog een balkon aan de zijkant die kan gebruiken. Maar mijn buren hebben dat niet.”

Ze hoopt dat de woningcorporatie snel met een oplossing komt.

Frisse lucht

In de nieuwsbrief staat ook dat bewoners de woningcorporatie hebben gevraagd of ze de balkondeuren wel op een kier open mogen zetten. Dit om het huis te kunnen ventileren. Dat is wel zo prettig nu het zo warm is.

„Het is heel warm in huis. Vooral in de keuken en de douche. Dus het is fijn als de balkondeuren in elk geval op een kiertje open kunnen”, zegt Jonker. Lefier heeft toegezegd nog voor de bouwvak alle deuren van een beugel te voorzien, zodat ze toch een beetje open kunnen.

Compenseren?

Of de bewoners gecompenseerd worden voor het feit dat ze nu geen gebruik kunnen maken van hun buitenruimte is nog niet duidelijk.

„Daar duiken we nu in”, zegt Piek. „Onze focus lag eerst vooral op het onderzoek en het onder controle krijgen van de problemen.”

Andere balkons

Op dit moment spelen ook onderzoeken bij andere flats bij Lefier. „We brengen nu in beeld waar wij in ons werkgebied nog meer van dit soort portiekflats hebben”, zegt Piek. Mogelijk speelt dit ook bij andere corporaties.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.