Bewoners Zeeheldenbuurt willen met z’n allen het nieuwe jaar inluiden

Vuurwerk is tijdens de jaarwisseling in de Zeeheldenbuurt in Groningen niet verboden. De buurtvereniging wil gewoon op één centrale plek met de hele wijk oud en nieuw vieren.

Een rustige jaarwisseling, waarbij de buurt bij de Van Brakelvijver samenkomt om met z’n allen oud en nieuw te vieren. Dat was het idee van de bewonersvereniging van de Groningse Zeeheldenbuurt.

,,Zo heb je al het geknal op één plek in de wijk. Mensen die daar niet van houden hebben rust, anderen genieten samen van het vuurwerk”, zegt Marc Wiers (44). Hij is een van de vertegenwoordigers van de feestcommissie.

Vuurwerkvrije wijk

Het plan kreeg bijval van raadslid Diederik van der Meide (PvdA), die trots in de gemeenteraad verkondigde dat de Zeeheldenbuurt de eerste vuurwerkvrije wijk van Nederland wordt. Volgens Wiers is dat een stap te ver.

,,We gaan niet in gele jasjes de jeugd achterna om ze te verbieden vuurwerk af te steken. We willen juist iedereen uitnodigen om het samen te vieren.”

Afdwingen

Van der Meide beaamt dat er geen verbod op vuurwerk in de wijk komt. ,,We gaan het niet afdwingen. Maar de vertegenwoordigers kunnen wel tegen iemand zeggen: ‘goh, ik zie dat je hier vuurwerk afsteekt. Kom dat anders vanavond bij de vijver doen, dan heeft niemand er last van’. Als ze dat niet willen is dat prima.”

Gewoon gezellig

De bewoners van de Zeeheldenbuurt zijn best tevreden met dit idee. Hanne de Vries (31) vindt het leuk. ,,Niet omdat ik last heb van het vuurwerk hoor, dat hoort nu eenmaal bij oud en nieuw. Ik vind het gewoon gezellig.”

Rita Leseman (69) heeft nooit zoveel last van vuurwerk. Ze vermoedt wel dat door het idee van de vereniging de overlast iets minder wordt. ,,Als alles op één plek is, dan komen er vast ook niet overal brandjes. Die vind ik wel eng.”

Leseman was niet van plan om ernaartoe te gaan, maar op het nieuws dat de kerk oliebollen uitdeelt, reageert ze enthousiast. ,,Mis- schien neem ik toch wel even een kijkje.”

LEES OOK: http://www.dvhn.nl/groningen/In-deze-Groningse-buurt-is-het-stil-tijdens-Oud-en-Nieuw-de-eerste-vuurwerkvrije-wijk-van-Nederland-22723335.html

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.