Bewoners dorpen Delfzijl: Gemeente zet nú rem op windparken

Bewoners van het plattelandsgebied rond Delfzijl vrezen nog meer windmolens als de gemeenteraad niet nu op de rem trapt.

,,Wij hebben sterke signalen dat er nu al weer plannen worden gemaakt voor de volgende windparken, aan de zuidwestkant van Delfzijl richting Appingedam en Slochteren’’, zegt woordvoerder Jan Wierenga.

Zestien turbines

De inwoner van Meedhuizen strijdt met bewoners van andere dorpen ten zuiden van Delfzijl en over de gemeentegrens met Oldambt tegen de voorgenomen uitbreiding van het windpark Delfzijl Zuid. Richting Nieuwolda komen er nog eens zestien turbines bij met een ‘tiphoogte’ van 204 meter.

Geen strobreed

,,Binnenkort staan er in dit gebied honderdtwintig mega-windmolens te draaien’’, schetst Wierenga. ,,Wij hebben het gevoel dat het daar niet bij blijft. Ontwikkelaars van windparken weten dat de gemeente Delfzijl ze geen strobreed in de weg legt. Nu houdt ‘ons’ gas de rest van het land nog warm, straks draait Nederland op onze windenergie. In beide gevallen zijn de lasten voor de Groningers.’’

In een brandbrief aan de raad roepen de buitendorpen de gemeenteraad op om paal en perk te stellen. ,,De politiek moet wakker worden’’, stelt Wierenga in de aanloop naar de raadsverkiezingen. ,,Bij burgemeester en wethouders krijgen we geen gehoor, maar van gekozen volksvertegenwoordigers verwachten wij dat ze de belangen van de bevolking van dit gebied serieus nemen.’’

‘Kille reactie’ B en W

Tot dusver valt de politieke steun nogal tegen. Een verzoek om overleg over het groeiend aantal windmolens kreeg een ,,kille’’ reactie. B en W verwezen de dorpen door naar de bestuursrechter. ,,Enige compassie met de worsteling die een groot aantal inwoners uit de zuidelijke dorpen doormaken, ontbreekt ten enenmale,’’ schrijven Wierenga cs aan de raad.

Veel inwoners en belangenorganisaties zijn naar de Raad van State gestapt over de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid. Het is onduidelijk wanneer daar een uitspraak uit rolt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.