Bewoners helpen bij plannen N355

Enkele tientallen mensen hebben zich gisteravond aangemeld om mee te praten over de plannen voor de N355 tussen Groningen en Zuidhorn.

Projectleider Reinder Lanting van de provincie Groningen zag de aanmeldingen met een blij gezicht binnenstromen. ,,We hebben hulp van omwonenden nodig. Voor een goed plan profiteren we graag van lokale kennis over de situatie.’’

De provincie wil in 2018 een ombouwplan gereed hebben voor de weg, waar dagelijks files staan. De grootste bottleneck voor de tweebaansweg is de vermenging tussen auto’s en langzaam verkeer als landbouwvoertuigen. Dat bleek al in 2006, toen de eerste plannen voor aanpak van de weg op papier werden gezet, en werd vorig jaar door nieuw onderzoek nog eens bevestigd. De aanleg van een parallelweg verbetert de doorstroming volgens de provincie voldoende.

Knelpunten

,,Maar het is niet zo dat de parallelweg meteen over het hele traject tussen Groningen en Het Noorderlicht in Zuidhorn wordt aangelegd’’, aldus Lanting. ,,We lossen eerst de grootste knelpunten op en geven niet meteen alle beschikbare geld uit. Wat niet nodig is, doen we niet’’, zei hij tot teleurstelling van omwonenden, die stiekem hoopten dat de provincie grond van hen koopt.

Een van de knelpunten, de kruising bij Slaperstil, hoopt Lanting volgend jaar al tijdelijk op te lossen. Dat gebeurt vrijwel zeker met verkeerslichten. ,,Die blijven maximaal vijf jaar staan. Daarna moet er een definitieve oplossing zijn.’’

Ruimte

Voor de aanleg van een parallelweg is hier en daar weinig ruimte. Zo staan onder meer schoonmaakbedrijf Bakker, Van der Veen Bedrijfswagens en Stalhouderij Kuipers aardig dicht tegen de provinciale weg aan. ,,Daar moeten we in goed overleg tot een oplossing komen.’’

Bij Nieuwklap komt in het kader van de rondweg om Aduard al eerder een stukje van de parallelweg langs de N355 gereed, aan de noordkant van de nieuwe brug over het Aduarderdiep. De nieuwe damwand voor die brug langs het Aduarderdiep was gisteren klaar.

Bij de voorbereidingen gleed begin juli de ondergrond voor het talud het kanaal in. Daarbij raakten kabels en leidingen, waaronder de glasvezelverbinding tussen Groningen en Leeuwarden, beschadigd. In september bleek dat het fietspad langs de weg bij de brug moet worden hersteld. Dat gebeurt deze week.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.