Bewoners van De Molenhof maken kennis met hun nieuwe thuis

Verpleegcentrum Het Dokhuis in Oude Pekela is woensdag in gebruik genomen. Het zorghuisvestingsplan van de Stichting Oosterlengte is daarmee bijna af.

De Stichting Oosterlengte is al vele jaren de grote speler in Winschoten en omgeving waar het om verlenen van zorg gaat. Ze geeft huishoudelijke hulp en wijkverpleging en runt ook zorgcentra. Daarbij had ze lange tijd één groot verpleegcentrum voor zware zorg: Old Wolde in Winschoten.

Kleinere verpleegcentra

Jaren geleden werd besloten ook in de dorpen rond Winschoten kleinere verpleegcentra te bouwen. Zo kunnen mensen uit die dorpen, die vanwege dementie of andere aandoeningen zorg nodig hebben, in hun vertrouwde omgeving blijven.

In Bellingwolde werd vorig jaar zo’n verpleeghuis met ruimte voor 32 mensen in gebruik genomen. In Nieuwolda gebeurde hetzelfde. In dat laatste dorp verving de nieuwe voorziening het ‘klassieke’ zorgcentrum dat daar altijd stond. Zulke zorgcentra verliezen langzamerhand hun functie omdat de rijksoverheid wil dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Woensdag kreeg Oude Pekela een verpleegcentrum voor 32 mensen. Het staat op de plek waar ooit dorpshuis De Snikke stond. ,,En het vervangt het voormalige zorgcentrum in het dorp, De Molenhof’’, zegt directeur Hennie Sanders van Oosterlengte. ,,Dat was verouderd.’’

Kennismaking

Bewoners van De Molenhof maakten woensdag kennis met hun nieuwe thuis en met de personeelsleden daar. Ze zagen ook dat in Het Dokhuis ook huisartsen, een apotheek en andere zorgverleners een plekje hebben.

Sanders toont zich blij met de nieuwe voorziening. ,,Onze zorgplan nadert nu inderdaad zijn voltooiing. In Winschoten zijn we in de voormalige lts ook bezig met het creëren van verpleegruimte voor 32 mensen. En vergeet niet dat we in nieuwere zorgcentra – De Tjamme in Beerta en ’t Vondelhuys in Winschoten – verpleegunits hebben gecreëerd. Daarbij loopt de nieuwbouw van Old Wolde nog.’’

Dat grote verpleeghuis was ook verouderd. De nieuwe afdeling voor revalidatie is al klaar en ook een deel van de afdeling waar mensen met dementie verblijven. Die afdeling wordt later dit jaar voltooid.

,,Vervolgens wordt ook het het hele buitenterrein aangepakt’’, zegt Sanders. ,,Er komen nieuwe parkeerplaatsen en er wordt een extra vijver aangelegd. In de eerste helft van 2017 is de nieuwe Old Wolde helemaal klaar.’’

Scheemda en Nieuwe Pekela

De nog resterende ‘witte vlekken’ in het plaatje van Oosterlengte zijn de dorpen Scheemda en Nieuwe Pekela. Daar staan nu twee zorgcentra. Oosterlengte heeft al lang plannen om ook die door verpleegcentra te vervangen. Vanwege onzekerheid over financiering door het Rijk van deze nieuwbouw werden de plannen uitgesteld.

,,Maar eind dit jaar besluiten we hoe we in die dorpen te werk gaan, of we tot nieuwbouw overgaan’’, zegt Sanders. ,,De zorgcentra daar draaien trouwens prima en zitten vol.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.