Bewoners versterkingswijk Appingedam kiezen zelf: slopen of toch versterken?

Bewoners van de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam krijgen de keus: laten zij hun koop- of huurhuis versterken of slopen en vervangen door nieuwbouw?

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders en woningcorporatie Marenland gaan daarover de komende weken in gesprek met huiseigenaren en huurders van in totaal 233 woningen in de wijk. In januari wordt de knoop doorgehakt: versterken of nieuwbouwen.

Drie aannemers

De NCG en Marenland hebben drie aannemers elk een nieuwbouwplan laten maken. Die zijn donderdag gepresenteerd aan de bewoners van 164 huurhuizen in Opwierde-Zuid en een dag eerder al op een drukbezochte bijeenkomst voor 69 huiseigenaren.

Op basis van de reacties verwacht Marenland-directeur Gerke Brouwer dat de wijk in meerderheid kiest voor nieuwbouw. Aannemers Van Wijnen, Rottinghuis en Bouwgroep Dijkstra Draisma hebben hiervoor elk een ‘toolbox’ ontworpen met verschillende huizentypen, zowel gezins- als levenloopbestendige woningen.

Keus in januari

In januari kiezen Marenland en NCG in overleg met de wijk een van de drie bouwers voor de klus. De bewoners kunnen de komende weken hun voorkeur uitspreken. Voor de koophuizen gaat dat per blok van zes tot acht woningen en voor de huurhuizen in twee bijeenkomsten.

,,Het zou fijn zijn als het per blok lukt unanieme afspraken te maken’’, zegt projectmanager Frank van der Staaij van Marenland. Maar dat is niet per se nodig om aan de slag te kunnen, zegt hij. ,,We willen per straat maatwerk leveren, welke keus de mensen ook precies maken.’’

Eén keer verhuizen

NCG en Marenland proberen de operatie zo te organiseren dat bewoners slechts één keer hoeven verhuizen. Van hun oude rechtstreeks naar het nieuwe, aardbevingsbestendige huis. De wisselwoningen die de afgelopen maanden zijn gebruikt bij de eerste huizenversterking, zijn voor veel bewoners een schrikbeeld.

‘Treintje op gang brengen’

Marenland-directeur Brouwer denkt dat te voorkomen door eerst 46 aardbevingsbestendige huizen te realiseren op leegstaande locaties in de wijk, zoals de vroegere winkel-strip aan de Focco Ukenalaan of aan de Opwierderweg. Bewoners die daar intrekken, maken weer een volgende nieuwbouwlocatie vrij. ,,Zo willen we een treintje in de wijk op gang brengen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.