Bewoners versterkingswijk Appingedam verkiezen nieuw huis boven oude opknapper

Versterken? Doe mij maar meteen een nieuw huis, zeggen vrijwel alle bewoners van de volgende 233 woningen in Appingedam die op de schop gaan vanwege de aardbevingen.

De bewoners van 164 huur- en 69 koophuizen in de Damster versterkingswijk Opwierde-Zuid zijn helder in hun keus. Negentig procent verkiest sloop en vervangende nieuwbouw boven versterking van hun huidige woning.

Friese bouwer wint

Ook in hun voorkeur voor de aannemer die de klus moet klaren, zijn ze al even eenduidig. De Friese Bouwgroep Dijkstra Draisma krijgt een royale meerderheid van stemming boven de twee andere aannemers die waren geselecteerd om plannen voor de versterkingswijk te maken: Rottinghuis en Van Wijnen.

Het komend halfjaar gaan Marenland en de aannemer verder in overleg om met de bewoners te bepalen hoe hun nieuwe huizen en buurten er precies moeten uitzien. De plannen die Dijkstra Draisma daarvoor heeft uitgewerkt, bieden keuze uit zowel gezins- als levensloopbestendigde woningen en uit extra opties als een bijkeuken.

Nieuwbouw wordt gasloos

Alle nieuwe huizen worden gasloos: verwarmen en koken gebeurt volledig elektrisch. Ook daarin geeft de voorkeur van de bewoners de doorslag, zegt Brouwer.

Op zijn vroegst eind dit jaar gaat het werk echt van start, te beginnen op locaties die nu al braak liggen, zoals de Opwierderweg en de al verdwenen ‘winkelstrip’ aan de Focco Ukenalaan.

Rechtstreeks van oud in nieuw huis

Pas als de eerste 46 nieuwbouwhuizen half 2019 worden opgeleverd, begint de sloop van de volgende huizen. ,,We willen een treintje in de wijk op gang brengen’’, verklaart Brouwer.

Bewoners hoeven straks niet tijdelijk in een wisselwoning, maar verkassen rechtstreeks van hun oude naar de nieuwe stek. ,,Ook dat is een uitdrukkelijke wens van de bewoners.’’

Versterking ‘pilothuizen’ snel hervat

De versterking van 64 zogenoemde ‘pilotwoningen’ in Opwierde wordt in het tweede kwartaal van dit jaar hervat. Dat werk zou voor afgelopen Kerst worden afgerond, maar werd in september al na 23 huizen stil gelegd na een stroom van klachten van bewoners over haastwerk, slordige afwerking en zelfs nieuwe schades.

Sindsdien zijn er volgens Marenland-directeur Brouwer lessen getrokken en nieuwe werkafspraken gemaakt om verder te gaan met de resterende 41 huizen. De bewoners zijn maandagavond geinformeerd. Onder meer wordt in de buurt een modelwoning annex ontmoetingsruimte ingericht waar huurders ervaringen kunnen uitwisselen en een idee krijgen van wat hen te wachten staat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.