Bewoners vrezen fietssnelweg tussen Assen en Groningen

Woonbootbewoners aan de Julianaweg in Groningen vrezen voor hun veiligheid als de plannen voor een fietssnelweg tussen Assen en Stad doorgaan.

Deze snelweg, met een breedte van vier meter, is pal naast hun woonboten in het Noord-Willemskanaal gepland.

„Een van onze buren is al eens aangereden door een scooter”, zegt woonbootbewoner André Hoornstra. „Hoe drukker het hier wordt, hoe groter de kans op ongelukken natuurlijk.”

„Je hoeft maar van je steiger af te lopen en je staat midden in het langsrazende verkeer”, voegt buurvrouw Marjon Schultinga toe. „Er rijden ook veel brommers en snorfietsen die hier helemaal niet mogen komen. U kunt zich voorstellen hoe de situatie zich straks met een verbrede fietssnelweg ontwikkelt.”

Alternatieve routes

Om die reden hebben de woonbootbewoners, tien huishoudens sterk, vier alternatieve routes bij provincie en gemeente ingeleverd. „De Hoornsedijk aan de overkant is een goede optie. Achter onze tuinhuisjes is ook nog wel plek. Aan de andere kant van de A28 ook. En wat nou als de fietssnelweg op gelijke hoogte met de snelweg die hierlangs gaat gebracht wordt? Er wordt toch nog gewerkt aan de Ringweg-Zuid, dan kunnen ze die fietssnelweg ook wel integreren”, aldus Hoornstra.

De partijen reageerden positief, constateerden de buurtbewoners. „Ze denken fijn mee, maar nu is het afwachten natuurlijk”, zegt Schultinga. En er is haast bij. Na de zomer wordt de dijk na de Van Ketwich Verschuurbrug richting De Witte Molen in Haren als eerste klaargemaakt voor de fietssnelweg. Net voorbij de Julianaweg dus.

„Dan moet er al wel een alternatief zijn voor ons stuk”, zegt Hoornstra. „Anders zullen fietsers richting Groningen onze smalle weg, die nu nog maar 2,5 meter is, automatisch ook als snelweg gaan gebruiken.”

Schultinga: „Wij willen daarom dat de weg hier tot voetpad omgedoopt wordt, met bijbehorende maatregelen. Er wandelen hier ook veel bewoners van de omliggende bejaardentehuizen. Die gunnen wij hun rustige ommetje.”

menu