Bewonersinitiatief: Samen op de driewieltandemfiets

Twee bewoners uit de Rivierenbuurt achter het hoofdstation in Groningen stellen sinds gisteren hun driewieltandemfiets beschikbaar aan de hele buurt.

Lidy is de eigenaresse van de fiets. Ze vroeg hem voor haar verjaardag. Lidy: „Toen ik vroeger goed ter been was ging ik heel graag stukken fietsen. Al zou ik er nu 15 ritjes per jaar op kunnen maken, dan is het al heel leuk.” Op dagen dat ze niet fietst zou ze hem graag met de rest van de wijk delen. Het probleem was dat ze geen plek hadden om de fiets te stallen, dus zette ze een berichtje in de buurtapp: „Stalling gezocht!”

Jony Vleeschhouwer van WIJ Rivierenbuurt zag het en wist er wel raad mee. Lentis zorgde voor een plek in hun fietsenstalling, MFC De Stroming levert fietsvrijwilligers en het WIJ-team zorgt voor de reserveringen en sleuteloverdracht. „Het idee en de fiets zijn van de helebuurt, wij helpen alleen een handje”, aldus Vleeschhouwer.

Frisse lucht en sociaal contact

De fietsvrijwilligers zijn Jaap Kooistra (54) en Marijke Schrader (56), beiden komen ze uit de buurt en doen ze ander vrijwilligerswerk voor MFC De Stroming. „Ik weet hoe belangrijk het is de frisse lucht in te gaan, even de wind door je haren. Met zo’n tandem heb je ook nog eens leuk sociaal contact”, vertelt Schrader.

Fietsen op het tandem is volgens Kooistra een kwestie van wennen: „Je moet het wel even 4 keer gedaan hebben hoor. Ik zat er net voor de derde keer op en het was nog best lastig.” Misschien is een cursus en een ‘tandemfietsbewijs’ een idee, dat overlegt hij nog met Vleeschhouwer.

Samen fietsen tegen eenzaamheid

Rob de Wolff is een van de eerste bewoners die een ritje maakt op de fiets. Vol enthousiasme schiet hij door de Merwedestraat. „Eenzaamheid is het grootste probleem bij ouderen, samen een ritje maken helpt mensen uit hun isolement te halen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.