Bezetters van Centrum Veilig Wonen willen geen gesprek met directeur Hut

Haastig maakte de receptioniste van het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam zich donderdagmiddag uit de voeten toen een kleine dertig man binnenstormden.

Actievoerders

De actievoerders, allemaal boven de vijftig, rolden spandoeken uit en plakten affiches op de muren. Een bezetting! ,,Al het personeel kan nu naar huis! U bent niet meer nodig. Het Centrum voor Willekeur wordt gesloten. Er komt een echt onafhankelijke instelling voor de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen’’, riepen de bezetters tegen verschrikte CVW-medewerkers.

,,We gebruiken geen geweld hoor, we komen geen herrie schoppen. Maar we willen wel een signaal geven dat er iets moet gebeuren aan de schadeafhandeling’’, zegt Liefke Munneke uit Krewerd, die al vier jaar in gesprek is over de schade aan haar boerderij.

‘Nette burgers die rechtvaardigheid willen. Lastig hè’, staat er op een bord dat secretaris Dick Kleijer van de organiserende Groninger Bodem Beweging op de muur plakt.

Niet praten

Kleijer (69) wil niet praten met CVW-woordvoerder Arjen van de Leur, die hem wat zenuwachtig ‘welkom’ heet. ,,De boosheid moet een uitweg vinden. Als de politie komt, zien we wel wat we doen’’, briest Kleijer. ,,Dat ik hier op mijn leeftijd nog actie moet voeren. Ik had gewoon lekker buiten in een bootje op een meer moeten zitten.’’

Na een uur duikt Jan Emmo Hut op, directeur versterken van het CVW. Zodra hij in de hal verschijnt en zegt dat hij graag vragen beantwoordt, pakken de bezetters onder luid gejoel razendsnel hun biezen en verlaten collectief het kantoor.

Verbluft

Hut blijft verbluft achter. Ja, hij had graag met de groep willen praten, zegt de CVW-directeur beteuterd. Hij heeft de indruk dat het CVW als zondebok wordt gebruikt, terwijl veel mensen problemen hebben waar het CVW niets aan kan doen.

,,Voor mijn personeel is dat teleurstellend, ja haast grievend. We doen ons best. Ik snap de onvrede, maar ik vind dit erg jammer. Ik wil ook geen fort maken van het kantoor, maar misschien moeten we wel nadenken over maatregelen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.