Bezoeker Noorderzon is trouw en komt vaak

Bezoekers van Noorderzon zijn trouw en komen vaak. Naast de voorstellingen komen ze voor de sfeer, eten/drinken en vrienden ontmoeten.

Steekproef

Dat meldt het festivalbestuur in een verslag over 2015. Onder het festivalpubliek werd afgelopen jaar een steekproef gehouden. Driekwart van de ondervraagden was vorig jaar drie keer of vaker op Noorderzon geweest. De meeste bezoekers houden het ook niet bij een keer. Ze komen gemiddeld 3 tot 4 keer naar het meerdaagse festival in het Noorderplantsoen. Bij het publiek scoort het festival een ruime voldoende, 7,7.

Noorderzon trok vorig jaar 150.000 bezoekers. Het zal amper verbazing wekken dat het gros van deze bezoekers afkomstig is uit de stad Groningen: 64 procent van de mensen die via intenet een kaartje kocht voor een van de voorstellingen komt uit Stad. Vervolgens is de provincie een belangrijke leverancier van bezoekers, ruim 17 procent.

Van de buurprovincie hebben Friezen niet heel veel belangstelling. Online kwam niet meer dan 2,5 procent uit Friesland. Drenthe heeft meer interesse voor Noorderzon: 6,3 procent. Vorig jaar werden er bijna 60.000 kaarten verkocht.

Geschikte locatie

Het publiek kreeg vorig jaar ook de vraag voorgelegd of het Noorderplantsoen nog wel een geschikte locatie is voor het festival. Het antwoord was vrij ondubbelzinnig: ja. Bijna 70 procent van de bezoekers wil niet dat het festival op een andere plek in de stad wordt gehouden. Ongeveer een kwart denkt dat Noorderzon op elke locatie leuk zal zijn. In het verslag zegt het bestuur dat er een krapte is aan speellocaties in de stad. Er wordt dan ook met eer dan een schuin oog gekeken naar de plannen voor een nieuw cultuurcomplex in het Ebbingekwartier.

Om het festival op poten te zetten, werkt Noorderzon met een kernteam dat bestaat uit een handvol mensen. Naarmate het festival dichterbij komt, loopt dat aantal op naar ongeveer twintig mensen. Tijdens het festival is er hulp van achthonderd vrijwilligers, die samen ongeveer dertigduizend uur werken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.