Bezoekers over grondig gerenoveerd toilet Grote Markt: ‘Het is heel mooi geworden’ (+video)

Toiletdame Vilawan Payaban zorgt ervoor dat alles schoonblijft op de toiletten onder de Grote Markt. Foto Duncan Wijting

Het ondergrondse openbare toilet op de Grote Markt is na een renovatie van ruim vier maanden weer geopend voor het publiek. De eerste week gratis, zodat het publiek een kijkje kan nemen.

„Het is heel mooi geworden”, zegt Metske Huzeman die een bezoek bracht aan het mannentoilet. „Ik ben hier speciaal even heen gegaan om een kijkje te nemen. Het hoort bij de historie van de stad, dat soort dingen vind ik altijd heel leuk.”

93 jaar oud

Het monumentale toilet werd op 6 november 1926 in gebruik genomen, 93 jaar geleden. Het werd ontworpen door stadsbouwmeester S.J. Bouma. Door de jaren heen zijn er verschillende renovaties geweest, maar de opknapbeurt van de afgelopen maanden is de meest ingrijpende tot nu toe.

Zo is er gewerkt aan een nieuw toegangssysteem. Ook zijn er nieuwe toiletten geplaatst, zijn er plekken waar baby’s verschoond kunnen worden en kwamen er nieuwe wasbakken, automatische handdrogers en ledverlichting.

Ruimte van toiletdames

De ruimte waar de toiletdames in zitten is ook gemoderniseerd. Er is een koelkast, waterkoker, magnetron en een televisie. Dat is geen overbodige luxe, aangezien de beheerders er een hele dag alleen zitten. Ze kunnen niet even weg om boodschappen te doen of iets anders, er moet altijd iemand zijn.

„Maar op drukke dagen, zoals tijdens de bloemetjesmarkt, zitten we er wel met zijn tweeën”, vertelt toiletdame Vilawan Payaban.

‘Marktdagen zijn het leukst’

Ze heeft veel plezier in haar werk, is te merken als ze erover vertelt. „De marktdagen zijn het leukste, dan komen de meeste mensen langs.” Bij de renovatie zijn ook nieuwe tegels gelegd op de vloer. „Het is nu makkelijker om de vloer schoon te maken”, zegt Payaban.

Drie vrouwen namen ook even een kijkje in het nieuwe toilet. „Het is echt heel mooi geworden”, zegt een van hen. „Ze hebben het heel strak ingericht. Het ziet er ook heel hygiënisch uit”, zegt een ander.

Tarief is 50 cent

Vanaf zaterdag 13 april worden draaihekken geplaatst en is het tarief 50 eurocent, hetzelfde als voor de renovatie. De openingstijden liggen gelijk met die van de winkels in het centrum.

Ook even kijken? Bekijk dan de video:

menu