Tot woede en teleurstelling van sommige familieleden heeft ouderenzorginstelling Oosterlengte op al zijn elf locaties in Oost-Groningen eind vorige week een compleet bezoekverbod afgekondigd.

Enkele locaties van ZINN en TSN in Hoogezand zijn ook ‘op slot’. Toch laten verreweg de meeste andere instellingen in Groningen en Drenthe nog één of enkele bezoekers toe. Zelfs op corona-afdelingen en intensive cares van ziekenhuizen is een beetje bezoek welkom, mits compleet gehuld in beschermende kleding.

Het besluit van Oosterlengte volgt op een golf aan besmettingen en tientallen sterfgevallen bij Meander in Veendam, ZINN in Hoogezand en Blanckenborg in Blijham. In de Burcht in Hoogezand is de Britse variant vastgesteld, in Veenkade Veendam en Blanckenborg is er het vermoeden maar moet het RIVM onderzoek naar die Britse variant nog bevestigen. Voor het hoofdgebouw van de Burcht en voor Voor Anker gelden ook complete bezoekverboden.

Allerlei andere instellingen met veel besmettingen beperken het bezoek wel, maar houden het toch bij één vaste bezoeker. Zoals Treant in Drenthe, Dignis, Zorggroep Groningen, Icare, Zonnehuisgroep en De Hoven.

Voorzorg

Oosterlengte heeft geen recordaantal besmettingen maar besloot vooral uit voorzorg tot het volledige bezoekverbod. Afgelopen weekeinde reageerden diverse familieleden daar al behoorlijk negatief op, er probeerden op de locatie ’t Hamrik zelfs bezoekers tegen de regels in naar binnen te dringen. Maandag overlegde de directie met de cliëntenraad of het bezoekverbod niet iets versoepeld zou kunnen worden.

Toch was het na de eerste golf de bedoeling dat er dit keer geen totale bezoekverboden meer afgekondigd zouden worden. Hoogleraar ouderengeneeskunde aan het UMCG Sytse Zuidema toont begrip voor de nood in Oosterlengte. ,,Daar wil ik geen oordeel over geven. Maar ik heb na de eerste golf gezegd dat we zo’n bezoekverbod nooit meer moeten willen. Het ouderen compleet contact ontnemen is zó ernstig, dat heeft ook weer allerlei andere negatieve gevolgen.’’

FFP2-mondkapjes

Het zou ook in theorie niet hoeven, want er zijn nu voldoende medische mondmaskers; de extra goede ffp2-mondkapjes. De vakbonden eisten maandag nogmaals van RIVM en ministerie dat door personeel in de ouderenzorg overal die ffp2-maskers gebruikt moeten worden. ,,Maar het is natuurlijk lastig om dat altijd goed te handhaven. Mensen dragen hun beschermende kleding en maskers niet altijd zoals zou moeten.’’

En dat dat op dit moment erg riskant is, blijkt wel uit de snel oplopende aantallen sterfgevallen. Bij Veenkade liep het aantal besmette bewoners dit weekeinde weliswaar iets terug richting de 90, net als in getroffen zorgcentra in Hoogezand en op diverse locaties in Drenthe, maar er zijn de afgelopen weken toch enkele tientallen ouderen overleden aan corona.

,,Het is nu letterlijk een race tussen de vaccinaties en het oprukken van de Britse variant’’, zegt Zuidema daarover.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus