Bezorgde bewoners Noorderhaven weigeren medewerking inventarisatieronde Groningen

Voordat de gemeente verder gaat met haar plannen in de Noorderhaven in Groningen, moet er meer duidelijkheid komen over de gevolgen van de aanpak.

Op een beladen informatieavond voor de de woonschepenbewoners zegde wethouder Roeland van der Schaaf dat dinsdagavond toe.

Duidelijkheid moet er vooraf bijvoorbeeld zijn over de vraag wanneer een schip wel kan varen en wanneer niet. Van der Schaaf hoopt samen met het Woonschepencomité Groningen (WCG) duidelijkheid te krijgen.

Grijs gebied

Van der Schaaf komt daarmee tegemoet aan in elk geval één wens van zeer verontruste woonschipbewoners. Zij vinden dat er te veel grijs gebied is in deplannen van de gemeente. ‘Dit komt zo niet goed’.

Groningen wil de kwaliteit in de Noorderhaven verbeteren. Daarnaast moet er voor doorvarend verkeer een doorgang komen van 10 meter komen. Daarvoor vindt de gemeente een herschikking van de boten noodzakelijk.

Vrijhaven

Maar bovenal wil de gemeente dat de Noorderhaven de vrijhaven is die het altijd is geweest. Dat betekent dat de haven uitsluitend is bedoeld voor schepen die kunnen varen. Ook verwaarloosde schepen wil de gemeente aan kunnen pakken.

Daarvoor wil de gemeente een inventarisatieronde houden op de boten. Op basis daarvan wil de gemeente op een plan van aanpak maken voor de bewoners. Van der Schaaf: ,,We willen een beeld krijgen van de haven en vervolgens een plan van aanpak maken desnoods op individuele basis.’’

Maar zeer bezorgde bewoners maakten gisteravond duidelijk dat er veel te veel onduidelijkheid is. Ze hebben zorgen over wat hen boven het hoofd hangt. ,,Ik ben altijd te goeder trouw geweest, ik wil hier wonen niet varen, mijn boot heeft daarvoor niet de technische vereisten hoor ik nu vanavond en dus moet ik weg’’, zei een bewoonster.

U komt niet aan boord

Een groot aantal bewoners maakte dan ook duidelijk dat de gemeente niet hoeft aan te bellen voor een inventarisatie: ‘u komt niet aan boord’. Van der Schaaf zei daarop dat inventarisatie er hoe dan ook komt. ,,Desnoods zonder dat we aan boord zijn.’’ Hij maakte ook duidelijk dat schepen die niet kunnen varen niet zeker zijn dat ze kunnen blijven.

Al staat ook niet vast dat ze direct weg moeten. Van der Schaaf erkende ruiterlijk dat de gemeente haar eigen regels niet heel strikt heeft gehandhaafd.

Rechter

Naast de gemeentelijke plannen zegtt sinds 1 januari de Woonbotenwet dat boten die niet kunnen varen in aanmerking moeten komen voor een omgevingsvergunning. Van der Schaaf is er ongelukkig over. Met het WCG hoopt hij dat een uitspraak van de rechter duidelijkheid geeft.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.