Bezuiniging Stadskanaal gaat door ondanks meevaller

De gemeente Stadskanaal heeft over 2015 veel beter geboerd dan verwacht. De rekening over het afgelopen jaar laat een plus van 3,1 miljoen euro zien.

Wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) van Stadskanaal heeft dat gisteren bekend gemaakt. Volgens hem heeft de meevaller verschillende oorzaken. Het feit dat het werkvoorzieningschap Wedeka het beter deed dan waarop gerekend was, is er eentje van.

,,We willen van dat bedrag een miljoen in de reservepot WMO stoppen’’, zegt Hamster.

Uit die pot kan geld worden gehaald als tekorten optreden bij de rijksbudgetten voor jeugdzorg, huishoudelijke hulp en andere zaken waar de gemeente in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) verantwoordelijk voor is.

De resterende 2,1 miljoen van de meevaller worden volgens Hamster in de algemene reservekas gestopt. Burgemeester en wethouders zijn althans van plan dat binnenkort aan de gemeenteraad van Stadskanaal voor te stellen.

De meevaller betekent volgens Hamster niet dat de onlangs aangekondigde bezuinigingsronde nu minder ‘fors’ wordt. Die houdt onder meer een verhoging van de onroerende zaakbelasting in en gaat door als gepland.

Het doel van de bezuinigingen is er voor te zorgen dat Stadskanaal voortaan op jaarbasis een miljoen euro minder uit gaat geven dan nu. ,,Vergeet niet dat deze miljoenenmeevaller eenmalig is. Wij willen bereiken dat we structureel onze inkomsten en uitgaven beter in evenwicht krijgen.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.