Bezwaar in provinciehuis tegen ombouw Ring Groningen

Groningen Verdient Beter doet woensdag een appel op provinciale staten om wederhoor te plegen over de ombouw van de zuidelijke ringweg in Groningen. Volgens het samenwerkingsverband van wijkverenigingen in het zuidelijke stadsdeel is de politiek niet goed geïnformeerd.

Het vindt dat statenleden alsnog moet luisteren naar ‘de andere kant van het verhaal'. ,,Tijdens de zitting van de Raad van State stelde de advocaat van het Rijk duidelijk dat het beschikbare geld niet vervalt als de plannen pas na 2020 klaar zijn. Grijp daarom de gelegenheid om de ombouw goed te onderzoeken, gezien alle nadelige effecten'', stelt Groningen Verdient Beter in een pamflet.

Volgens de organisatie hoeft de weg gezien de verwachte verkeersafname helemaal niet te worden omgebouwd. ,,De files zijn al verdwenen. Plannen voor meer openbaar vervoer en tijdelijke maatregelen die nu nog bedoeld zijn om de verkeersdruk tijdens de vijf jaar durende ombouw te beperken, zijn genoeg om files te voorkomen'', aldus de wijkbewoners.

Ze bestrijden de informatie van projectbureau Groningen Verdient Beter op negen punten. Die hebben betrekking op het verdwijnen van autoroutes naar de binnenstad (waaronder de tunnels onder het Julianaplein op de foto), minder aansluitingen voor autoverkeer, meer verkeer in de wijken, minder fietsroutes, het ontbreken van onderzoeken (kosten baten analyse en evaluaties van eerdere maatregelen) en de gevolgen voor flora en fauna en het Oude Winschoterdiep.

De groep trekt ook de tunnelveiligheid in twijfel. De huidige vergunning voor luchtkwaliteit is volgens hen gebaseerd op een tijdelijke ontheffing. De bezwaren concentreren zich vooral op het traject van het Vrijheidsplein tot de Europaweg. Het Vrijheidsplein wordt als onderdeel van de aanpak ongelijkvloers (andere foto).

De wijkbewoners gaan ook met hun bezwaren naar de gemeenteraad en de Tweede Kamer. Ze ergeren zich mateloos dat er alvast nieuwe kabels en leidingen worden aangelegd terwijl de procedures tegen de ombouw van de weg en de Helperzoomtunnel nog lopen.

Op dit moment is ook de aanbesteding gaande. Aanpak Ring Zuid wil eind 2016 of begin 2017 met de werkzaamheden beginnen. Het project kost circa 700 miljoen euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.