Bezwaren tegen grotere nertsenfokkerij Aduard

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren is fel gekant tegen de plannen van een nertsenfokkerij in Aduard die fors wil uitbreiden.

Het bedrijf aan de Spanjaarsdijk telt nu bijna 1500 dieren. Bij de gemeente Zuidhorn is een aanvraag ingediend om vergunning voor de aanleg van een nieuwe bedrijfshal. Daarmee wordt een uitbreiding mogelijk gemaakt tot zo’n 6000 dieren. Volgens Statenlid Ankie Voerman van de Partij voor de Dieren staat de Wet verbod pelsdierhouderij een dergelijke uitbreiding niet toe en moet een een milieu- en omgevingsvergunning op voorhand worden geweigerd.

Als de ondernemer de uitbreidingsplannen doorzet, voorziet Voerman dat een illegale situatie ontstaat. ,,Ziet u mogelijkheden hierop te (doen) handhaven’’, is één van de schriftelijke vragen die zij aan het college van Gedeputeerde Staten heeft gesteld. Volgens het Statenlid had de gemeente Zuidhorn de aanvraag moeten weigeren. Door de aanvraag te publiceren en aan te bieden voor inspraak , handelt de gemeente ‘onbegrijpelijk en verwarrend’, meent zij. Voerman wil weten of GS dit standpunt delen.

Ook vraagt ze nog of er bestuurlijk en ambtelijk overleg plaats heeft gevonden met de provincie over de aanleg van de hal. De raadsfractie van GroenLinks in Zuidhorn stelde eerder al kritische vragen over de gevolgde procedure in deze kwestie aan het college van B en W.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.