Biblionet Groningen bindt lezer en boek met 12 projecten

Biblionet Groningen doet er alles aan om het lezen bij kinderen te bevorderen. Afgelopen jaar deden 45.000 leerlingen van scholen in de provincie mee aan twaalf verschillende projecten.

Verhalen verzinnen, meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd en onder de noemer ‘vakantielezen’ op een kaart in de klas bijhouden hoe ver je al lezend ben gereisd dankzij boeken die zich afspelen in andere oorden: het zijn slechts drie van de twaalf educatieve projecten die Biblionet het voorbije schooljaar heeft uitgevoerd in provinciale basisschoolklassen in Groningen.

Een basisopsteling van de mooiste boeken

Ruim 45.000 kinderen in de hele provincie deden mee aan de nieuwe onderwijsprogramma’s. De drie populairste projecten waren Op bezoek bij ‘Marc de Alligator’ (groepen 1 en 2), het ‘Vakantielezen’ (groep 3 en 4) en ‘Scoor een boek!’ (groep 5 en 6).

Bij ‘Scoor een boek!’ werden de kinderen door niemand minder dan een voetballer van FC Groningen aangemoedigd boeken te lezen en van de elf mooiste een basisopstelling te maken. De allerjongste lezers mochten voor een voorleessessie op bezoek in de bibliotheek, waar Marc de Alligator uit het prentenboek Marcs grote gevaarlijke tanden was neergestreken.

Krokodil ‘lokt’ 6000 kleuters naar de bieb

De krokodil kreeg 6.000 kleuters naar de bibliotheek. Verder scoorden 5.364 kinderen samen 34.462 boeken dankzij het Scoor een boek!-programma. Hoewel deze score lager is dan die van voorgaande jaren (6.665 kinderen en 53.721 boeken in 2016 en 6.200 kinderen en 43.776 boeken in 2017), kijkt Biblionetadviseur en -coördinator Jolanda Robben tevreden terug:

„We focussen op dat kinderen boeken kiezen die ze écht graag willen lezen, in plaats van dat ze dunne boeken kiezen om gauw te scoren.” Hiernaast zijn er steeds meer scholen die naast deze ‘losse’ educatieve programma’s meedoen aan het structurele leesbevorderingsproject De Bibliotheek op school.

Robben: „Zo komt er steeds meer aandacht voor ‘vrij lezen’ op scholen. Wij zetten vol in op leesplezier en leesmotivatie. Dat is de basis voor leesbevordering: wie het leuker vindt om te lezen, zal gemotiveerder zijn om dit te blijven doen.”

Belangrijk: leeshongerige leerkrachten

Onlangs uitte de Raad voor Cultuur haar zorgen over het geringe leesplezier en de dalende leestijd onder jongeren en jongvolwassenen. Ondanks alle leesbevorderingsinitiatieven loopt het aantal lezers terug. Uit een door de Raad gepubliceerd rapport dat Nederlanders in 1975 gemiddeld 6,5 uur besteedden aan boeken lezen; in 2011 was dit nog maar 2,5 uur.

Reden te meer om te blijven vernieuwen, stelt Robben, die het belang van een leeshongerige leeskracht benadrukt. „Wij zorgen steeds voor een groot en divers aanbod en komen het hele jaar door op school. Zo kunnen we ook leerkrachten stimuleren. Leesbevorderende leerkrachten zijn enorm belangrijk.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.