Bieb in Stadskanaal is grote last

De stichting die de bibliotheken in Stadskanaal runt, zit in de maag met haar pand. De financiële lasten daarvan zijn heel groot.

Zo groot dat bij de gemeente Stadskanaal inmiddels is gevraagd mee te denken over een verhuizing naar een ander, te huren pand. De Stichting Openbare Bibliotheken Stadskanaal (SOBS) heeft drie vestigingen, in Onstwedde, Musselkanaal en Stadskanaal. In de eerste twee dorpen huurt ze ruimte voor haar boeken.

Zware lasten

In de ‘hoofdplaats’ Stadskanaal deed ze dat lange tijd ook. Ruim tien jaar geleden besloten de gemeente en de stichting echter dat een nieuwe, grotere bibliotheek gewenst was. Die werd gebouwd op de begane grond van het appartementencomplex ‘t Kofschip, nabij het winkelcentrum. Afgesproken werd ook dat de SOBS de eigenaar zou zijn.

Het gevolg daarvan was dat de stichting werd en wordt geconfronteerd met het onderhoud van het pand en met de jaarlijkse hypothecaire lasten. Elk jaar moeten rente en aflossing worden opgebracht. ,,En die lasten drukken zwaar’’, vertelt Alian Spelde die leiding geeft aan de SOBS. ,,Het is een prachtig, ruim gebouw dat veel lezers trekt. Het aantal leden ontwikkelt zich heel goed. Alleen zitten we met die lasten.’’

Bezuinigingen

Die drukken des te zwaarder omdat de SOBS in de afgelopen periode en nu nog steeds wordt geconfronteerd met forse bezuinigingen van de gemeente, de belangrijkste subsidiegever. Daardoor moest op verschillende manieren worden gesneden. Het aantal computers werd teruggebracht, de bibliobus in de kleinere dorpen van de gemeente werd afgeschaft, het aantal personeelsleden werd, via natuurlijk verloop, teruggebracht.

Verhuizen

Maar ook na die ingrepen wil de SOBS het geld dat ze krijgt, vooral voor het bibliotheekwerk gebruiken en niet voor het gebouw. En daarom heeft ze, zo bevestigt Spelde, bij de gemeente gezinspeeld op een eventuele verhuizing. De gemeente maakt momenteel een toekomstplan voor het winkelcentrum van Stadskanaal. Daarin staan verschillende voornemens die dat centrum aantrekkelijker moeten maken. Het opnieuw invullen van nu leegstaande panden is zo’n voornemen.

Nabij het theater Geert Teis, in het gebouw Stadshart, zit bijvoorbeeld lege ruimte waar eventueel plaats zou zijn voor een bibliotheek. ,,Die zouden we kunnen huren’’, stelt Spelde. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat nog gewerkt wordt aan het definitieve toekomstplan en dat de suggestie vanuit de SOBS nu ‘niet aan de orde’ is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.