Bij een brand telt de grens niet langer

De brandweerkorpsen van Ter Apel en Rütenbrock oefenden gisteren samen. Zodat ze elkaar ook echt kunnen bijstaan als het erom spant.

Als in Ter Apel een fikse brand woedt, speelt de grens geen rol meer. De brandweerlieden uit het Duitse buurdorp Rütenbrock springen dan meteen bij.

Cluster Zuid

Dat was enkele jaren geleden nog niet zonder meer het geval. ,,We oefenden toen wel al samen, maar we konden de collega’s uit Rütenbrock niet zomaar om hulp vragen’’, zegt Peter Erdman, de chef van het zestien koppen tellende brandweerkorps in Ter Apel. ,,Die onderlinge hulp was toen niet strak geregeld.’’

Inmiddels is dat wel zo, tot grote tevredenheid van Dirk Bakker. Hij is commandant van het zogenoemde Cluster Zuid. Daaronder vallen de brandweerkorpsen van de gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde. En dus ook dat van Ter Apel.

,,Het is inmiddels zelfs zo dat het korps in Rütenbrock, dat 34 mensen telt, op ons alarmeringssysteem is aangesloten’’, vertelt Bakker. ,,Bij een behoorlijk grote brand worden zij eveneens gewaarschuwd. Ze komen dan met hun auto naar Ter Apel toe.’’ En dat levert een forse tijdwinst op ten opzichte van de oude situatie. Toen moest de hulp uit Stadskanaal of een andere naburige plaats in Nederland komen. En die liggen veel verder weg dan Rütenbrock.

Debuut

Hun Nederlandse debuut maakten de brandblussers uit Rütenbrock op 10 mei. ,,In Ter Apel stond toen een huisje, een soort chalet, in brand. We hadden een tweede blusauto nodig en die kwam uit het Duitse buurdorp”, zegt Bakker. ,,Die was er heel snel. Hun materiaal past ook goed bij dat van ons. En bij een brand hebben wij een officier van dienst die het bevel voert. Daaronder vallen op dat moment ook de Duitse brandweermensen. Het ging op die tiende mei allemaal heel goed.’’

Om het ‘grenzeloos’ branden blussen nog meer te verbeteren, werd maandagavond op het bedrijventerrein ’t Heem in Ter Apel geoefend door de Nederlanse en Duitse buurkorpsen. Er werd een brand in een bouwbedrijf gesimuleerd. ‘Slachtoffers’ waren er ook. De brandweerlieden van Ter Apel stonden hen bij en de collega’s uit Rütenbrock schoten te hulp, onder meer met extra bluswater.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.